Balaguer reivindica la democràcia i l’antifeixisme en l’acte de la Diada

L’església de Santa Maria acull l’homenatge a Salvador Puig-Antich, Guillem Agulló i al balaguerí Joan Sauret, de qui s’han teatralitzat fragments del llibre “Bellviure”

L’acte de la Diada a Balaguer
L’acte de la Diada a Balaguer | Paeria Balaguer
11 de setembre de 2024, 00:24
Actualitzat: 0:28h

La ciutat de Balaguer ha celebrat aquest dimarts l'acte institucional de la Diada Nacional amb un triple homenatge. L'església de Santa Maria s'ha omplert per recordar les figures del balaguerí Joan Sauret en el 125è aniversari del seu naixement, Salvador Puig-Antich, mort fa cinquanta anys, i Guillem Agulló, nascut fa mig segle.

L'acte s'ha obert amb el Cant de la Senyera a càrrec de l'Orfeó Balaguerí i una glossa de Sauret que ha fet el seu biògraf, el periodista Àlvar Llobet. Periodista i polític, Sauret va destacar per impulsar la revista "Pla i Muntanya" el 1925 i per ser un dels líders catalanistes de l'exili a França després de la Guerra Civil. Secretari general d'ERC durant 22 anys, el balaguerí va escriure llibres com "L'exili polític català", una obra de referència sobre la diàspora dels catalans, i "Bellviure. Un poble al peu del campanar i a la vora del riu", un volum del qual n'ha teatralitzat alguns fragments l'actor Francesc Vilalta, que s'ha posat a la pell de Joan Sauret.

L'acte ha continuat amb la interpretació de l'actor Jesús Agelet d'uns textos del llibre de Núria Cadenes sobre Agulló, el jove independentista valencià que va ser assassinat per un grup feixista l'any 1993. Posteriorment, el record ha estat per Puig-Antich, l'anarquista mort a garrot vil el 1974 pel règim franquista. 

Lorena González crida a la unitat en favor del català

Per la seva banda, la Paera en cap de la ciutat, Lorena González, ha cridat a la unitat dels catalans en la seva intervenció i ha defensat la necessitat de lluitar en favor de la llengua catalana. González ha recordat que el català "es defensa sempre i en tots els llocs" i ha recordat que la Paeria de Balaguer ha organitzat una ofrena floral al davant de l'escultura "L'Escull", un monument de Josep Mateu a favor de la unitat de la llengua. Aquest acte ha aixecat polèmica a la ciutat per la negativa dels partits independentistes a assistir-hi. 

L'acte ha acabat amb el cant d'"Els Segadors".

Arxivat a