L’independentisme s’uneix a Balaguer per oposar-se a l’acte de la Diada

Partits i entitats plantaran l’ofrena floral en considerar que no es posa en valor el caràcter nacional de l’11 de setembre

Una estelada en una manifestació independentista
Una estelada en una manifestació independentista | Nació
04 de setembre de 2024, 18:49
Actualitzat: 05 de setembre, 13:13h

L'independentisme a la ciutat de Balaguer ha aconseguit una fita que, en els temps polítics que corren, és gairebé una raresa: s'han unit. Partits i entitats sobiranistes han fet front comú per oposar-se a l'acte que ha organitzat la Paeria el dia de la Diada, el segon que es farà a la ciutat després de l'esdeveniment institucional del dimarts 10 de setembre.

Es tracta d'una ofrena floral a l'escultura de l'"Escull", una creació de l'artista balaguerí Josep Mateu i que simbolitza la unitat de les terres de parla catalana. Aquest acte s'havia fet durant anys en època del batlle socialista Miquel Aguilà i en els darrers anys no s'havia celebrat.

En un comunicat, les formacions asseguren que plantaran el govern de la ciutat per l'enfocament que li dona a l'acte, basat només en la defensa de la llengua catalana i ometent, al seu parer, el caràcter nacional de la celebració del dia 11 de setembre. 

"No es tracta de rebutjar la llengua, sinó de posar en valor el veritable significat de la Diada”, han explicat en el seu comunicat. Per a ells, actes com l’ofrena floral, encara que benintencionats, "poden acabar desvirtuant l’essència d’una jornada que, històricament, ha estat de lluita i reivindicació". Davant aquesta situació, els partits i entitats han decidit convocar una concentració alternativa el mateix dia de la Diada, a les 11:30h, a la part central de la muralla de Balaguer. Amb aquesta acció, volen manifestar les reivindicacions que consideren pròpies de la Diada. 

El text l'han signat Junts per Catalunya, ERC, CUP, el Casal Pere III i la Colla Bastonera Casal Pere III