La seu de l’Orfeó Lleidatà ha acollit aquest dissabte la Jornada de Catalanisme al segle XXI organitzada per la plataforma Acció Catalana i amb la col·laboració de Nació. La matinal l’ha inaugurat el conseller de Política Lingüística del nou govern de la Generalitat, Francesc Xavier Vila, que ha desgranat alguns dels reptes que ha d’afrontar la llengua en els propers anys.
Vila ha reconegut que les polítiques lingüístiques fetes fins ara han estat beneficioses “però no suficients”, un fet que obliga, segons el seu parer, a repensar algunes estratègies per fer crèixer l’ús del català a Catalunya; la recepta del conseller es fonamenta en augmentar el coneixement social de la llengua, revisar el model d’ensenyament per a persones adultes i fer que l’idioma sigui après també al món del treball, fer del català una llengua d’ús fàcil i accessible i implantar hàbits i estendre actituds de consciència individual.
Vila també ha defensat el bandejament d’estereotips sobre les persones nouvingudes i l’aprenentatge de català, i ha defensat tornar a vincular el valor de l’arrelament amb l’utilització de la llengua catalana: “Hem desaprès a integrar lingüísticament i hem donat per suposades algunes qüestions envers els immigrants que han dificultat el coneixement del català”.
“El català guanyat parlants, però no suficients”
L’acte ha continuat amb la primera taula rodona, que ha tractat sobre l’estat del català i els desafiaments de futur. L’editora Carme Vidal Huguet, la filòloga Marina Massaguer, el director general d'Abacus Oriol Soler i el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs Andreu Vázquez han estat els ponents del col·loqui, que ha abordat temes com la manca d’estructures culturals per sustentar una base sòlida que rellanci el català a nivell social, la davallada en termes relatius del nombre de parlants del català, la necessitat d’aplicar completament la immersió lingüística i la importància de prendre consciència individual per integrar lingüísticament els nouvinguts: “El català guanya parlants, però no de manera suficient”, ha revelat Massager.
Per la seva banda, ha considerat que el sector cultural català “ha caigut en una autocomplaença" i ha recordat l'enorme nombre d'usuaris de les grans plataformes audiovisuals. Soler ha defensat també que cal un component ideològic per afrontar la defensa del català i la tasca de fer-lo més difós. La xerrada ha estat gestionada per Àlvar Llobet, periodista de Nació a Lleida.
“Espanya és més irreformable que fa deu anys”
La segona taula rodona ha abordat les claus polítiques del nou cicle a Catalunya després que el socialista Salvador Illa hagi estat investit president de la Generalitat. Els politòlegs Pablo Simón, Jordi Muñoz i Mariona Lladonosa i l’escriptor i periodista Francesc Canosa han debatut sobre el final del procés i l’arrencada d’una nova via política: “Espanya és avui més irreformable que fa deu anys”, ha assegurat Simón, que s’ha mostrat pessimista davant les possibilitats de canviar el model territorial a l’Estat espanyol: “Aquests temes han sortit de l’agenda actualment, i la posició de Vox bloqueja qualsevol canvi”, ha dit el politòleg madrileny, que ha parafrasejant Jorge Luis Borges per definir la situació actual de l’executiu espanyol entre PSOE i Sumar enfront la dreta i la ultradreta: “No nos unió el amor sinó el espanto”. Aquesta realitat complica els canvis estructurals.
“El PSC està construint un relat de centre amb elements del pujolisme”
El paper del PSC també ha tingut protagonisme en la conversa, que ha moderat el subdirector de Nació Ferran Casas. A parer dels ponents, el partit socialista català mai havia estat tan alineat amb el PSOE, i s’està conformant en una formació que pretén construir-se amb aires del “pujolisme i tarradellisme” però amb un bandejament volgut dels plantejaments catalanistes que amb altres líders com Pasqual Maragall i Josep Pallach van ser fixes i diàfans: “El PSC està construint un relat de centre que busca el nínxol de vot que tenia Ciutadans”, ha apuntat Lladonosa.
L'exalcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha tancat la jornada
L'acte l'ha clos el doctor en Filologia, escriptor i exalcalde de Lleida, Miquel Pueyo, que ha posat l'accent en diverses qüestions sorgides durant el debat en relació al futur del català i el nou model polític que hi ha a Catalunya amb un PSC hegemònic. En aquesta línia, Pueyo ha recordat la poca predisposició a l'entesa que va mantenir el PSC durant la seva etapa com a Paer en cap, i ha remarcat el paper de "Senyor Esteve amb bata grisa" que està adoptant Salvador Illa com a president de la Generalitat.
En un altre ordre de coses, el polític republicà ha manifestat que ha trobat a faltar un aprofundiment a l'hora de parlar dels nous hàbits dels joves, un sector que coneix bé arran de la seva docència universitària a la Universitat de Lleida: "Les nostres maneres són molt diferent a les seves, i cal que ens hi acostem per entendre-les", ha indicat Pueyo.