La CUP desafia el PSC per la presidència del Consorci Lingüístic de Lleida

La formació vol impulsar l'opció d'un candidat alternatiu per descavalcar els socialistes de la presidència de l'organisme | Crida a ERC i CiU a donar suport a un líder de consens

28 de juliol del 2016
Actualitzat a les 12:56h
La CUP vol fer fora el PSC de la presdència del Consorci Lingüístic
La CUP vol fer fora el PSC de la presdència del Consorci Lingüístic | Arxiu
La CUP no està disposada a que el PSC continuï conservant la presidència del Consell del Centre de Normalització Lingüística de les terres de Lleida, i per aquest motiu ha mostrat la seva disposició a presentar un candidat alternatiu a Montse Parra, regidora socialista de la Paeria i actual presidenta de l'organisme.

Els cupaires creuen que el pacte firmat el juliol del 2015 entre PSC i C's a Lleida invalida els socialistes a ostentar la presidència ja que aquest acord suposa "una regressió de l'estatus de la llengua catalana i una modificació encoberta del reglament d'usos lingüístics que ja s'està duent a terme". Alhora, la formació ha destacat aquest dijous en roda de premsa que considera "absurd i surrealista" que el consorci estigui representat per un membre que forma part d'un equip de govern "que promou sense cap vergonya la desnormalització del català".
 
La CUP crida a ERC i CiU per forçar un canvi de president del CNL
 
És en aquest context que la formació anticapitalista crida els representants del Consell de CiU i ERC a donar suport a un nou president "que tingui la voluntat d'impulsar una normalització lingüística del català a les comarques de Ponent". Si republicans i demòcrates s'hi avenen, el proper pas serà trobar un nom de consens per fer descavalcar Parra de la presidència. Fonts de la CUP asseguren a aquest diari que ja tenen una proposta sobre la taula que serà presentada en els propers dies.
 
De fet, els cupaires ja s'han mogut en els consells comarcals de l'Urgell i de la Segarra. Els consellers de la CUP en aquestes dues institucions han demanat als representants comarcals al Consell del Consorci que no votin Parra com a presidenta.
 
Els consells ja es van oposar a la presidència del PSC al maig
 
L'oposició a Parra ja es va fer visible el passat 23 de maig en la que s'havia de ratificar la presidència de l'ens a les terres de Lleida. Els membres dels consells comarcals van tancar la porta al fet que fos la regidora de Cultura de Lleida, Montse Parra, la que assumís el càrrec, un fet que havia de ser un tràmit. La seva designació va quedar a l'aire.
 
El consell del Centre de Normalització Lingüística de Lleida està format per representants de la Paeria, de la Diputació, dels Consells Comarcals, de la Generalitat, del mateix Consorci i de diverses entitats municipals com Òmnium Cultural i l'Ateneu Popular de Ponent.