Com ja es va realitzar l’any passat, la mateixa confraria ha posat a disposició de tothom que ho volia plats i culleres per a poder degustar l’escudella al mateix passeig Joan Brudieu, espai on s’elabora aquest plat típic de Sant Antoni.
El programa d’actes de la festivitat de Sant Antoni Abat s’ha iniciat aquest dissabte, 16 de gener, a dos quarts de nou del vespre, amb la presentació a les autoritats de la ciutat per part de la junta de la confraria del nou banderer, que en aquesta edició ha recaigut en Carlos Solans Castells. Ha estat el ‘banderer sortint’, Pere Navinés Planes, qui li ha atorgat el pendó d’aquesta entitat, i s'ha nomenat com a banderer proposat per l’any que ve Josep Castillejo Casanovas. Tot seguit, al Cafè Orient de La Seu s'ha repartit la tradicional coca amb vi.
A les 12 del migdia s'ha celebrat la Missa solemne a la catedral de Santa Maria d’Urgell, on s’ha oficiat la tradicional benedicció i repartiment del ‘Panet de Sant Antoni’. A l’una del migdia, s'han beneit els animals davant la Catedral i seguidament s'ha realitzat la passejada pels carrers del centre històric de la Seu fins arribar al passeig Joan Brudieu. Allà s'han fet els tradicionals ‘Tres Tombs’, així com la popular ‘Pujada al Pal’ que consisteix en que els participants arribin fins a dalt de tot del pal on hi ha sis galls, cadascun dins d’una gàbia, i qui aconsegueix arribar fins al cap de munt obté com a premi el gall en qüestió.
Respecte a aquesta data, l’Alcalde de La Seu, Albert Batalla, ha remarcat que “és una de les més celebrades durant el mesos d'hivern a Catalunya i la resta de Països Catalans, i la nostra ciutat no és una excepció d'aquesta viva tradició”. Batalla ha afegit que “el 17 de gener la Seu també celebra Sant Antoni Abat, que més que del porquet, a casa nostra el podrem anomenar Sant Antoni de la Calderada”.
Finalment, s'ha portat a terme la benedicció de la calderada de Sant Antoni que s’elabora al bell mig del passeig Joan Brudieu i on els mateixos confrares de Sant Antoni reparteixen a tots els urgellencs i urgellenques congregats en aquest dia per a poder provar aquest plat típic d’hivern.
Imatge de la calderada. Imatge de la calderada.