Afrucat denuncia que els comerços petits incompleixen la normativa sobre l'origen de la fruita

L'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya demana més inspeccions per evitar la venda de fruita d'importació sense identificar, afectant el dret dels consumidors i la producció local

El president del Comitè de Llavor d'Afrucat, Joan Serentill, i el director general d'Afrucat, Manel Simon, durant la presentació dels resultats de l'Infolienal 2024 a la seu de la patronal a Lleida
El president del Comitè de Llavor d'Afrucat, Joan Serentill, i el director general d'Afrucat, Manel Simon, durant la presentació dels resultats de l'Infolienal 2024 a la seu de la patronal a Lleida | ACN
Redacció
20 de febrer de 2025, 14:33

L'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat) denuncia que una gran part dels petits comerços de barri no informen sobre l'origen de la fruita que venen, incomplint així la normativa vigent. L'entitat demana més inspeccions per garantir el dret dels consumidors i evitar que es comercialitzin peres i pomes d'importació sense especificar-ne la procedència.

Segons Afrucat, mentre que en la darrera dècada les importacions de fruita de llavor s'han mantingut estables, la presència de pomes i peres d'origen nacional als supermercats ha augmentat fins al 61% i 76%, respectivament. Tot i això, alerten que bona part de la fruita estrangera es ven a través del petit comerç, sovint sense indicar-ne l'origen.

El director general d'Afrucat, Manel Simon, assegura que la situació confon els consumidors i perjudica la producció local: "No es tracta d’anar en contra de les botigues de barri, però la normativa s’ha de complir perquè afecta tant als consumidors, que no poden escollir, com al sector, que no pot promoure el producte local".

L’alerta s’ha fet durant la presentació de l’Infolineal 2024, estudi que monitoritza la presència de poma i pera als supermercats. Les dades mostren que les pomes importades provenen sobretot d’Itàlia i França, mentre que les peres arriben de Bèlgica i els Països Baixos, entre altres.

Pel que fa a la distribució, supermercats com Plusfresc, Bonpreu i Lidl ofereixen més del 90% de pomes d’origen estatal, mentre que altres com Spar (19%) o El Corte Inglés (27%) tenen una presència menor de fruita nacional.

Sobre l'acord comercial entre la UE i el Mercosur, Simon no ho veu com una preocupació immediata, però alerta que a mitjà i llarg termini podria esdevenir una "amenaça" depenent de les condicions d'importació. Per això, defensa que les "regles del joc siguin clares i respectin les mateixes condicions per a tots els productors".