Els Agents Rurals reforcen la protecció del patrimoni cultural en el medi natural

S'han catalogat més de 4.000 elements patrimonials per assegurar-ne la preservació i integració en el paisatge

Agent Rural documentant un element patrimonial
Agent Rural documentant un element patrimonial | Agents Rurals
Redacció
14 d'agost de 2024, 12:54
Actualitzat: 12:55h

Els Agents Rurals han intensificat les seves tasques de protecció i documentació del patrimoni cultural català dispers pel medi natural. Aquesta tasca, iniciada el 2011 en col·laboració amb la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, ha permès localitzar i catalogar més de 4.000 elements patrimonials, molts dels quals eren fins ara desconeguts o estaven poc documentats.

Aquest treball meticulós, que abasta des de construccions preindustrials fins a elements vinculats a la Guerra Civil Espanyola, proporciona una visió profunda de com les generacions passades van aprofitar els recursos naturals i van modelar el territori. Entre els elements més freqüentment documentats es troben forns de calç, molins hidràulics, creus de terme, i altres estructures relacionades amb l’aigua o l’agricultura.

La informació recollida pels Agents Rurals és vital per a la protecció i posada en valor d'aquest patrimoni, facilitant la seva integració en els planejaments urbanístics i assegurant la seva preservació per a les futures generacions.

Protecció del patrimoni arqueològic i paleontològic

A més de la protecció d'estructures arquitectòniques, els Agents Rurals també es dediquen a la preservació del patrimoni arqueològic i paleontològic, que és especialment vulnerable a les activitats humanes, sobretot les il·lícites. En aquest sentit, els agents realitzen inspeccions periòdiques per detectar possibles danys ocasionats per moviments de terra, construccions o l'ús indegut de detectors de metalls, amb l'objectiu d'evitar la destrucció d'aquest patrimoni únic.

Crida per respectar el patrimoni

El Cos d’Agents Rurals recorda la importància de respectar el medi natural i el patrimoni cultural que conté, i fa una crida a la ciutadania a col·laborar en la seva protecció. Recorden que la legislació prohibeix la recerca no autoritzada de restes arqueològiques o paleontològiques i demanen que qualsevol troballa fortuïta sigui immediatament comunicada a les autoritats competents per garantir la seva conservació.

Aquesta feina de preservació i conscienciació és fonamental per mantenir el ric patrimoni cultural de Catalunya, un testimoni valuós de la nostra història compartida.