L'atenció primària de l’Alt Pirineu i Lleida, entre els més ben valorades de Catalunya

Els usuaris de l’atenció primària puntuen amb un 8 sobre 10 el servei rebut el 2023, destacant-ne la proximitat, el tracte del personal i la neteja dels centres

  • Entrada al CAP de Tàrrega per la part de la nova ampliació -
Publicat el 16 d’abril de 2025 a les 13:34
Actualitzat el 17 d’abril de 2025 a les 11:40

Els veïns de l’Alt Pirineu i Aran són, un any més, els més satisfets amb l’atenció primària rebuda, segons el darrer informe del PLAENSA, el Pla d’enquestes de percepció i satisfacció d’usuaris. La puntuació mitjana de la regió se situa en un 8,06 sobre 10, per damunt de la mitjana catalana, que és de 7,75. També destaca que el 90,4% de les persones enquestades tornarien al mateix centre si ho necessitessin.

Els aspectes millor valorats en aquesta regió són la neteja dels centres (96,9%), el tracte del personal d’infermeria (96,6%) i la claredat de les explicacions (95,6%). La resta d’indicadors també superen el 73%. El gerent territorial, Felip Benavent, atribueix aquestes bones xifres a la proximitat amb la ciutadania, la flexibilitat i l’atenció domiciliària: “Tenim un territori extens i disseminat, i això ens obliga a acostar l’atenció sanitària a cada racó, fins i tot amb 81 consultoris locals.”

A la Regió Sanitària de Lleida, la satisfacció mitjana és de 8,04, també per sobre del global de Catalunya. El 89,3% dels pacients afirmen que seguirien anant al seu centre habitual. Infermeria, neteja i comunicació tornen a ser els aspectes més ben valorats, tots per sobre del 94%. L’únic punt feble és la dificultat per aconseguir visita el dia desitjat, que obté una puntuació del 68,1%.

Per fer front a aquest repte, Salut impulsa la Programació per motius, un nou sistema de gestió de visites que pretén agilitzar l’accés i adaptar-lo millor a les demandes reals de la població. El desplegament s’està completant durant aquesta primavera a tots els CAP de Catalunya.

L'informe PLAENSA és una eina que permet captar la visió dels usuaris des del 2001. A més d’avaluar la qualitat percebuda, ajuda a dissenyar estratègies per millorar els serveis sanitaris i fer-los més accessibles, efectius i centrats en les persones.