Les comarques de la plana de Lleida, especialment a les ciutats de Lleida, Balaguer i Tàrrega, viuen la Setmana Santa amb una rica tradició de processons que combinen devoció religiosa i patrimoni cultural. i la seva història en aquestes localitats.
La Setmana Santa a la capital és una de les més destacades de Ponent, amb diverses processons organitzades per confraries històriques:
El Diumenge de Rams es celebra la Processó de la Mare de Déu dels Dolors. Data de 1753 i és organitzada per la Real i Venerable Congregació de Nostra Senyora dels Dolors de Lleida. Surt de l'Oratori de la Mare de Déu dels Dolors al carrer Cavallers i recorre el centre històric, destacant pels passos que representen els set dolors de Maria i la presència dels Armats dels Dolors. També destaca "La Somereta", celebrada al barri de Pardinyes, aquesta processó inclou la benedicció de les palmes i un recorregut tradicional pels carrers del barri.
Processó del Trasllat de Dimecres Sant: Organitzada per la Confraria del Crist de l'Agonia, aquesta processó trasllada les imatges del Crist de l'Agonia i la Mare de Déu de la Pietat des de l'església de Sant Andreu fins a l'església romànica de Sant Martí.
Processó del Silenci de Dijous Sant: organitzada per la Confraria del Crist de l'Agonia i la Mare de Déu del Rocío de la Casa d'Andalusia de Lleida, comença a les 00:00 h des de l'església de Sant Martí Vell. Els participants vesteixen túnica negra i recorren els carrers del centre en silenci, trencat només per la "Trencada del Silenci" a càrrec de l'Agrupación de Tambor y Bombos de la Cofradía de la Casa de Aragón.
Processó del Sant Enterrament de Divendres Sant: és la processó més important de Lleida. Organitzada per la Congregació de la Puríssima Sang, surt a les 21:00 h des de l'església de la Sang. Participen diverses confraries amb passos que representen la Passió i Mort de Crist, destacant el Crist Jacent i la Mare de Déu de la Soledat.
Via Crucis al Sant Crist i processó del Sant Sepulcre a Balaguer
A la ciutat de Balaguer, la Processó del Sant Sepulcre és l'acte central de la Setmana Santa. Se celebra el Divendres Sant a les 21:30 h, amb sortida des de l'església de Sant Josep. El recorregut transcorre pels carrers del Centre Històric i s'estén també a la part nova de la ciutat.
La processó està organitzada per la Confraria de Nostre Pare Jesús i Maria Santíssima dels Dolors de Balaguer, una entitat que va ser refundada l'any 2014 per recuperar les tradicions de Setmana Santa que s'havien perdut feia dècades. Durant la desfilada, els Armats de Balaguer, vestits com soldats romans, custodien el Sant Sepulcre, mentre que tambors, bombos i cornetes acompanyen musicalment el recorregut.
A més, el Divendres Sant a les 6:00h del matí, els Armats recorren els carrers de la ciutat per despertar els veïns i convocar-los al tradicional Via Crucis del Sant Crist, una tradició recuperada el 2016 després de 25 anys. Els participants pugen pel Mont del Calvari, seguint les 14 estacions monumentals que simbolitzen les diferents etapes de la Passió de Crist. Aquest recorregut culmina al Pla d'Almatà, on es troba el Santuari del Sant Crist. En arribar, es resa la 15a estació, dedicada a la Resurrecció de Jesús.
Tàrrega celebra el Via Crucis Penitencial
A la ciutat de Tàrrega, la Setmana Santa del 2025 es viu amb especial intensitat gràcies a la Processó del Via Crucis Penitencial, que se celebra la nit del Divendres Sant. Aquest acte religiós és una de les tradicions més arrelades de la ciutat i destaca per la seva solemnitat i participació ciutadana.
La processó és organitzada per la Parròquia de Santa Maria de l'Alba i compta amb la participació destacada dels Armats de Tàrrega, una companyia romana formada per dotze confrares, un tambor i un capità, que obren la processó marcant el pas amb els seus tambors. Aquesta tradició, recuperada en els darrers anys, aporta un component històric i cerimonial molt valorat.
Sant Enterrament a La Seu d'Urgell
La processó més destacada de la Seu d'Urgell és la Processó del Sant Enterrament, que tindrà lloc el Divendres Sant a les 20:30 h, amb inici a la Plaça dels Oms. Aquesta processó recorre els carrers del Centre Històric de la ciutat i compta amb la participació de confraries, armats i diversos passos religiosos, consolidant-se com una de les més importants del Pirineu.