Iniciativa per millorar els drets laborals dels temporers a Ponent

Una furgoneta recorrerà una vintena de municipis del Segrià, l'Urgell i la Noguera per oferir assessorament laboral gratuït als treballadors temporers

Presentació del projecte "Drets en ruta"
Presentació del projecte "Drets en ruta" | Ignasi Gómez
Redacció
12 de juny del 2024

Un punt mòbil d'informació i assessorament laboral adreçat a persones temporeres de la campanya de la fruita ha començat a recórrer les comarques de Ponent. Aquest projecte, anomenat 'Els drets en ruta', està impulsat per Fruita amb Justícia Social, amb el suport d'Òmnium Cultural, Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) i COOP57.

La iniciativa, que recorrerà més d'una vintena de municipis del Segrià, l'Urgell i la Noguera, té com a objectiu acompanyar i empoderar les persones migrants que treballen en el sector agroalimentari, a més de facilitar l'atenció contra les discriminacions racistes. Domingo Morales, portaveu del projecte, i Mariona Lladonosa, membre de la junta directiva d'Òmnium, han explicat durant la presentació a Lleida que aquesta iniciativa és essencial per garantir els drets laborals dels treballadors temporers.

Aquest punt mòbil consisteix en una furgoneta que proporcionarà assessorament laboral, orientació social i atenció contra les discriminacions racistes de manera gratuïta. La iniciativa també pretén fomentar l'autoorganització, l'accés lliure a la informació i la creació de xarxes entre els treballadors.

Morales ha subratllat que Fruita amb Justícia Social ja ha ofert assessorament laboral anteriorment, però que faltaven recursos per arribar a poblacions amb una notable manca d'informació i coneixement dels drets per part dels temporers. Ara, gràcies a aquest projecte, es podrà arribar a aquestes zones per oferir suport i empoderament als treballadors migrants del sector agroalimentari.

Aquest projecte forma part del programa 'Lliures', que dona suport tècnic, econòmic i comunitari a iniciatives innovadores i transformadores per revertir les desigualtats, l'exclusió i la pobresa a Catalunya. Des de 2016, Òmnium Cultural, ECAS i COOP57 impulsen aquest programa.

Mariona Lladonosa ha destacat la importància de reconèixer projectes com 'Els drets en ruta' perquè defensen els drets de les persones que treballen en l'agricultura i vetllen pel benestar del país. Ha recordat que el 25% de la població catalana viu en risc de pobresa i exclusió, una xifra que augmenta fins al 50% entre les persones migrants. Finalment, Lladonosa ha remarcat la necessitat de teixir iniciatives compartides per revertir les desigualtats, la pobresa i l'exclusió.