L'IRTA de Lleida inicia una revolució en la producció de sucs amb compostos bioactius

nvestigadors de l'IRTA i la URV transformen residus vinícoles en sucs enriquits amb antioxidants i amb millor durabilitat

Publicat el 21 d’agost de 2024 a les 13:46

Un equip de científics de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha aconseguit una innovadora aplicació en l'elaboració de sucs de raïm i préssec. Mitjançant l'ús de residus del procés de vinificació i restes de polpa, els investigadors han creat sucs amb una composició nutricional millorada, tal com es detalla en un article recent publicat a la revista Foods.

Els investigadors han incorporat mares del vi, residus carregats de compostos bioactius com els polifenols, en concentracions de l'1,5% i el 2% als sucs. Aquestes mares del vi aporten importants propietats antioxidants i antimicrobianes, augmentant significativament el contingut de polifenols en els sucs en un 75%. A més, s'ha observat un increment del 10% en els sòlids solubles totals i una millora del 75% en l'activitat antioxidant.

La innovadora tècnica no només enriqueix el valor nutritiu dels sucs, sinó que també contribueix a la seva estabilitat durant l'emmagatzematge en refrigeració, mantenint el pH i l'acidesa inalterats. "Els nostres resultats indiquen que aquests sucs funcionals podrien oferir una vida útil més llarga i millorar la salut dels consumidors gràcies als seus compostos bioactius," destaca Miquel Mulero, investigador del Grup de Recerca en Nutrigenòmica de la URV.

María Isabel Bravo, també investigadora del grup de recerca Nutrigenòmica de la URV, afegeix: "Aquest avenç no només permet allargar la vida útil dels sucs de préssec i raïm, sinó que també representa una oportunitat per valoritzar els subproductes de la indústria vinícola dins del marc de l'economia circular. A més, ajuda als productors de fruita de pinyol a incrementar el valor econòmic dels seus productes, promovent una major sostenibilitat en la producció agrícola i alimentària."