L'alimentació saludable atrau més públic a Fira Natura de Lleida

Ha estat el tema central de la divuitena edició del certamen, que preveu tancar amb 13.000 visitants, 2.000 més que l'any passat

Publicat el 06 de març de 2016 a les 19:13
Actualitzat el 06 de març de 2016 a les 19:16
Cada vegada més persones s'interessen per l'alimentació saludable i així s'ha posat de manifest a la 18ena edició de Fira Natura de Lleida, que tancarà aquest any amb un increment de públic, segons l'organització. En concret, es preveu arribar als 13.000 visitants, 2.000 més que l'any passat.

El certamen ha tingut com a tema central la cuina sana i els aliments més beneficiosos per a la salut, tot i que també ha organitzat sessions dedicades a la bioconstrucció, l'energia sostenible o el reciclatge de roba. En total, una quarantena d'activitats que han complementat la part expositiva amb més de cent estands vinculats a l'ecologia i el medi ambient.

Aquest diumenge al migdia una de les conferències que més públic ha atret ha estat la de "Nens sans, pares feliços, som el que mengem", a càrrec de Georgina Neach. Una de les assistents, la Marina, ha destacat el seu interès per l'alimentació sana i per triar allò més natural que tenim al mercat "Cada vegada costa més triar perquè a vegades coses que semblen naturals no ho són, per tant, xerrades com aquesta són molt interessants per esbrinar una miqueta més", ha explicat.

Paral·lelament a una altra sala del recinte firal s'ha presentat el llibre 'L'hort del Segon Origen', vinculat a la pel·lícula del mateix nom dirigida pel lleidatà Carles Porta. L'autor, l'agricultor i doctor en Ciències Ambientals Jordi Puig, ha recopilat més de 500 varietats catalanes de fruites i hortalisses i els consells per conrear-les fruit d'una tasca de recerca de deu anys.

"La veritat és que a mesura que el model social i econòmic ha entrat en crisi hi ha cada vegada més gent que vol recuperar la vida al camp i noves varietats, per tant, tota aquesta crisi sistèmica que estem patint també fa que aflorin noves maneres de pensar i d'entendre la societat i el món rural", ha comentat.

A les set de la tarda hi ha programat un dels plats forts del certamen d'enguany, la demostració de cuina en directe (showcooking) ‘Cuina de la terra saludable’ que impartirà Xixo Castaño, xef del restaurant Malena de Gimenells que compta amb una estrella Michelin.

Fira Natura l'organitza el grup ecologista Ipcena des de fa 18 anys. El secretari general de l'entitat, Joan Vàzquez, ha comentat que justament l'alimentació saludable i tot el que això comporta és on s'ha d'incidir perquè s'ha demostrat que "a la gent li preocupa". Des de l'entitat es fa també una crida a canviar el model productiu majoritari a les comarques de Lleida, encara basat en la quantitat i no en la qualitat. "No pot ser que el Segrià tingui 850.000 porcs i no tingui una sola explotació de porc ecològic, alguna cosa passa", ha recalcat.

Vàzquez ha atribuït també l'increment de públic al fet que s'han convidat importants experts i persones mediàtiques com l'activista Arcadi Oliveres, el neoropsiquiatra Javier Aizpiri o el mateix Xixo Castaño. "Hem diversificat i millorat la qualitat de les activitats i això ha donat resultats", ha dit. Segons Vàzquez, "és un creixement paulatí i gradual, perquè nosaltres toquem un sector encara minoritari a la societat, només el 2-3% dels ciutadans consumeixen productes ecològics".