L'Escola de Pagesos i Pastors arrenca amb 23 alumnes

Publicat el 08 de febrer de 2010 a les 17:32

Dels nous alumnes el 70% provenen del món urbà i el 30% del món rural. La mitjana d'edat dels nous alumnes és de 31 anys. L'objectiu de l'escola és garantir el relleu generacional i la voluntat dels alumnes és aprendre tècniques per poder-se instal·lar pel seu compte i dedicar-se a fer de pagesos.

El perfil de les persones candidates és molt semblant als alumnes de la promoció 2009. Són persones amb una mitjana d'edat de 31 anys, principalment entre els 24 i 29 anys (9), set entre els 33 i 39 anys, tres entre els 43 i 50 anys i dos de 19 anys. D'aquests, 5 són dones i 16 són homes. Podem dir que el relleu que es presenta al voltant del sector primari torna a ser molt jove.

La Vanesa Freixa, directora de l'escola, explica que la procedència dels candidats és molt diversa. El 57% venen de comarques del Barcelonès, principalment l'Anoia, el Barcelonès i el Vallés Occidental; el 23% venen de comarques gironines, la Selva, la Garrotxa i el Gironès; el 10% ve de comarques de Lleida, de l'Urgell i el Pallars Sobirà; el 5% del tarragonès i el 5% restant de l'Horta de València.

En quan a la situació laboral, el 52% es troben a l’atur. En dos casos d'alumnes que estan treballant, deixaran les seves feines actuals per incorporar-se a l’escola. Dels alumnes que treballen, tres d'ells estan vinculats a treballs socials o educatius com a educadors; en els altres casos els llocs de feina giren entorn a feines com jardiners, pagesa de someres, treballador de la indústria química, ajudant de forn de pa i cuiners.

Freixa diu que és 'important reflectir la tendència que reflecteix un canvi de paradigma en el perfil de la nova pagesia. Persones joves, formades i que tot i no venir de tradició pagesa tenen la voluntat d’iniciar-se en el sector'. I afegeix que 'el seu projecte gira entorn a poder desenvolupar el seu projecte vinculat a una explotació de dimensions petites, ecològica i amb la que pugui desenvolupar una comercialització directa, per aconseguir una major sobirania econòmica i alimentària'.

 

 

Els alumnes de la segona edició de l'Escola. Els alumnes de la segona edició de l'Escola.