REPORTATGE

Els oleïcultors sense segell DOP Garrigues acusen la Generalitat d'«invisibilitzar-los» i exigeixen rectificacions

Els operadors carreguen contra les declaracions del director general de Gastronomia, Joan Gòdia, per haver dubtat sobre els olis catalans que no es regeixen amb els criteris de la DOP

13 de març de 2025, 11:12
Actualitzat: 11:54h
Joan Gòdia, director general d’empreses agroalimentàries, qualitat i gastronomia
Joan Gòdia, director general d’empreses agroalimentàries, qualitat i gastronomia | Àlvar Llobet

Polèmica al sector de l'oli de Catalunya. Els operadors d’oli d’oliva verge extra que no estan adherits a la DOP Les Garrigues han carregat contra el director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat, Joan Gòdia, per haver posat en dubte que un oli sigui català si no està enquadrat en cap de les certificacions de proximitat i traçabilitat: "Si l'oli d'oliva no té la certificació de cap de les cinc certificacions de proximitat o la traçabilitat, aleshores el més probable és que sigui un oli de fora de Catalunya", va declarar. Aquesta afirmació, que Gòdia va fer en una entrevista al diari Ara, ha encès els productors, que asseguren sentir-se "menystinguts i ignorats" i reclamen a Gòdia una rectificació pública.

Els oleïcultors consideren que aquest tipus de declaracions "generen una desconfiança innecessària cap als productors que no formem part d’una DOP, i no reflecteixen la realitat del sector. És un fet que una gran part dels operadors d’oli no estan adherits a la DOP Les Garrigues, perquè considerem que aquesta denominació podria ser més rigorosa en els seus processos i té uns estàndards de qualitat que no creiem suficients".

En aquesta línia, defensen els seus "olis de qualitat" tot i que estan al marge dels criteris de la DOP, alhora que asseguren que apliquen "controls de traçabilitat exigents, estandarditzats i moderns" i recorden que no són "intermediaris ni envasadors externs; som productors compromesos amb la qualitat, la sostenibilitat i el territori".

Molts olis premiats, sense certificació DOP

En els premis als 10 millors olis de Catalunya, otorgats per la mateixa Generalitat de Catalunya i celebrats el desembre de 2024, la gran majoria dels olis premiats no tenen certificació DOP, demostrant, asseguren els oleÏcultors, "l’excel·lència en l’elaboració de l’oli va molt més enllà d’aquest segell".

Els productors d'oli demanen també una reunió amb el conseller d’Agricultura Òscar Ordeig amb els representants dels productors d’oli no adherits a la DOP Les Garrigues, per exposar la seva realitat i "assegurar que el sector sigui escoltat i valorat de manera justa.