La pagesia catalana intensifica les mobilitzacions i aconsegueix ajuts importants

Les protestes exigeixen millores en infraestructures i s'intensifiquen després del debat d'avui divendres a la Fira de Sant Miquel

Imatge del debat d'Unió de Pagesos sobre el balanç de l'any agrari
Imatge del debat d'Unió de Pagesos sobre el balanç de l'any agrari | Unió de Pagesos
Redacció
27 de setembre de 2024, 14:31
Actualitzat: 14:39h

El sector agrari català, encapçalat per Unió de Pagesos, ha protagonitzat diverses mobilitzacions al llarg del 2023 per reclamar solucions urgents als problemes que afecten la pagesia. Entre les principals demandes hi ha la modernització de les infraestructures de reg, la lluita contra l’especulació de la terra, la millora del mercat agrari i la simplificació de la burocràcia que complica la gestió diària del sector.

Després d’un 2022 marcat per reivindicacions com la campanya #ProuBurocràcia, el sindicat va reprendre les accions al febrer de 2023 amb protestes arreu de Catalunya, incloent punts com el Port de Tarragona, Mercabarna, i a l’Alt Empordà, amb l’objectiu d’exigir suport a la pagesia davant l'encariment dels costos de producció i la falta d’infraestructures adequades. La mobilització va arribar al seu punt culminant el 21 de febrer amb una massiva concentració a Madrid, amb la participació de milers de persones de tot l'Estat, inclosos tractoristes procedents de Catalunya, en protesta pels abusos a la cadena alimentària i en defensa de la representació sindical agrària.

A finals del mateix mes, la pressió del sector va escalar amb bloquejos als passos fronterers i a les principals vies de comunicació com l’AP-7 i la N-II, reclamant la limitació de les importacions que no compleixen amb les exigències europees. Pagesos de la Catalunya Nord i membres de la Confédération Paysanne occitana es van sumar a les protestes.

Les pressions van portar a un acord amb el Departament d’Agricultura que va incloure ajudes per la sequera del 2023, amb mesures com la supressió de l’obligatorietat d’assegurar la producció durant cinc anys, l’aprovació de complements per als conreus de regadiu i extensions d’ajuts per a zones amb restriccions d’aigua.

Un altre dels èxits de la pagesia va arribar a través d'un acord signat el 29 de maig amb la Confederació Pagesa Occitana i Catalana, exigint a la Unió Europea més protecció per als agricultors europeus davant la competència deslleial, mitjançant clàusules mirall.

Malgrat aquestes victòries, Unió de Pagesos continua pressionant perquè el Govern compleixi els compromisos d’ajudes, que inclouen un total de 70,8 milions d’euros per sectors afectats per la guerra d’Ucraïna, així com mesures específiques per la vinya, l’avellaner i l’olivera de secà.

El conseller Ordeig s’ha compromès a activar ajuts addicionals per la sequera, especialment per a les vinyes més afectades, i a revisar les mancances pendents de les ajudes de l'any anterior. Amb aquest acord, el Govern s’ha compromès a fer efectius els pagaments abans del 31 de desembre de 2023.

El sindicat manté que seguiran treballant per garantir un suport efectiu i durador a la pagesia, reclamant noves mesures financeres, suport a les noves generacions, i una gestió eficient de la fauna salvatge que afecti les explotacions agràries.

Arxivat a