Vallbona de les Monges es recupera de la sequera i preveu collir 185.000 quilos de raïm durant la verema

La collita s'ha avançat uns 15 dies per les onades de calor i el celler parla d'una producció "raonable"

Publicat el 05 de setembre de 2025 a les 08:10

La Cooperativa L’Olivera ha encetat la seva collita amb un aire d’esperança: després de tres anys castigats per la sequera, els ceps han resistit prou per oferir 185.000 quilos de raïm d’una qualitat excel·lent. Encara hi ha vinyes que han mort per manca d’aigua, però les pluges de tardor i primavera han permès que les plantes recuperin el seu ritme i que enguany s’assoleixi un 10% més de producció.

Amb un equip de 35 persones —moltes d’elles en risc d’exclusió social—, la verema es fa íntegrament a mà, un gest que el celler defensa no només com a garantia de vins més singulars, sinó també com a símbol d’inclusió i respecte pel territori. La campanya, iniciada a mitjans d’agost i avançada dues setmanes per les onades de calor, s’allargarà fins a finals de setembre, amb un recorregut que comença pels blancs i culminarà amb negres i dolços.

Des de la vall del Corb, on els camps de secà viuen a mercè de la pluja, el vicepresident Pau Moragas alerta que el futur del projecte passa per la creació d’aliments d’alt valor afegit, capaços de ser reconeguts per la societat no només pel seu sabor, sinó també pel seu impacte social i mediambiental.