Jordi Masdeu Valverde. Fotografia: Àlex Gómez Ribera. La Cambra de comerç i indústria de Manresa va celebrar, anit, la vuitena edició dels Premis Cambra, que volen homenatjar el sector empresarial de la comarca. En un sopar presidit pel Conseller d'Economia i Finances de la Generalitat, Antoni Castells, l'entitat cameral ha fet entrega dels Premis anuals, que en aquesta ocasió han premiat cinc empreses de la comarca del Bages.
Els guardonats han estat:
Premi Internacionalització: Indecasa
Empresa ubicada a Artés que fabrica mobiliari d’alumini principalment destinat a espais públics com restaurants, hotels, estacions o creuers.
Premi Indústria: Grup Botifoll
El Grup Botifoll comprèn les empreses Iginsa, Comemasa i Ceym, pertanyents al sector del metall i dedicades a la gran construcció mecànica.
Premi Comerç i Serveis: Nostrum
Nostrum, amb seu central a Sant Vicenç de Castellet, ha estat la introductora a Catalunya del concepte “Home Meal Replacement” o “Menjar Casolà de Substitució”, com a resposta a les exigències de la vida contemporània i a les noves tendències de consum alimentari.
Premi Urbanisme i Territori: Grup Aquacenter
El Grup Aquacenter l’integren les empreses Catalana de Perforacions, Domini Ambiental i Elèctrica Pintó. Les dues primeres s’ubiquen al pol•lígon Santa Anna de Santpedor, mentre que la tercera té la seva seu a Fonollosa.
Premi Especial: Celler Cooperatiu d’Artés
El Celler Cooperatiu d’Artés és representatiu d’un dels sectors, el vitivinícola, amb més tradició a la comarca. Nascut el 1908, acaba de celebrar el seu centenari convertit en un referent de qualitat i apostant per un producte amb personalitat i que reflecteixi el territori.
En unes declaracions fetes abans de començar l'acte de lliurament, el Conseller Castells s'ha referit a les negociacions sobre el nou finançament, i ha deixat clar que tot i que les coses “
s'estan bellugant”, no s'han bellugat suficientment per poder dir que ens acostem al final de la negociació. Interrogat sobre la possibilitat d'un acord imminent, el Conseller ha deixat clar que encara no veia el final, i ha manifestat que si ja estès tot resolt, “
jo en sabria alguna cosa”. El Conseller també ha manifestat que, tot i les dificultats que comporta la crisi, Catalunya té uns fonaments prou forts, i tenim prou motius per mirar amb confiança el futur.

Després del sopar, s'ha fet l'acte de lliurament dels premis, i Quirze Salomó, president executiu de Nostrum, ha parlat en nom de les empreses premiades. Salomó ha volgut donar les gràcies a la Cambra de Comerç per haver-los premiat, i ha destacat els valors del treball i la responsabilitat. Segons el president de Nostrum, Catalunya és un país pobre, que depèn de la força de treball per competir. La única recepta contra la crisi és treballar més, i els polítics cal que posin en marxa el país.

Un cop repartits els guardons, ha arribat l'hora dels parlaments. El primer en pujar a l'escenari ha estat el nou president de la Cambra, Pere Casals, que ha volgut tenir un record per a l'anterior president, Manel Rosell (
notícia del relleu). En una intervenció molt crítica, Casals ha destacat el paper del Bages com a territori d'emprenedors, i ha destacat el compromís amb l'excel•lència de les empreses premiades. Segons Casals, contem amb un teixit empresarial potent, que sobreviu tot i la manca d'ajuda de les institucions. La cultura de l'esforç és la responsable de la pervivència de les empreses, que cada cop han de superar més obstacles sense cap mena de suport. El govern municipal tampoc no s'ha escapat de les crítiques, i Casals ha acusat l'ajuntament de “
fer obres a les portes dels comerços, espantant encara més els clients”. Després de les critiques, el president de la Cambra ha demanat l'ajuda del Conseller Castells, per ajudar els empresaris a sortir de la crisi. També ha demanat que disminueixi la pressió legislativa, i s'agilitzin els tràmits relacionats amb el sector. Casals ha apel•lat a l'autocontrol dels empresaris, més que no pas a l'excessiva regulació. Com a exemple del poc suport de les administracions, ha citat el cas de l'aeroport corporatiu, pel que la Cambra apostava, i que no ha rebut l'empenta necessària per part dels ajuntaments de la comarca. El president cameral ha demanat missatges més creïbles i no contradictoris, que facin pujar l'estat d'ànim de la població, de manera que augmenti la demanda i es reactivi l'economia. Per finalitzar, Casals ha mostrat el seu suport al Govern en la negociació pel finançament.

Després de les dures paraules del president de la Cambra, ha arribat el torn de paraula per a Josep Camprubí, alcalde de Manresa. Camprubí ha fet un discurs optimista, i ha lloat totes les empreses premiades. És important premiar els que fan la feina ben feta, ha dit, ja que així esdevenen miralls per a la resta d'empresaris. L'alcalde ha donat molta importància a les noves tecnologies, que són les responsables de la competitivitat, juntament amb els valors tradicionals dels empresaris: treball incansable, intuïció, obertura als canvis i confiança. Finalment, i després de presentar els premiats com a exemple d'excel•lència, ha recalcat la vitalitat de la Cambra de Comerç, capaç de mobilitzar recursos i persones per a dur a terme un acte d'aquesta magnitud.

Per concloure l'acte, ha pres la paraula Antoni Castells, Conseller d'Economia i Finances de la Generalitat. Castells ha felicitat els guanyadors, als que ha definit com a “
brots verds” de la nostra economia. En termes més generals, el Conseller s'ha referit a la conjuntura actual, marcada per la crisi econòmica. Tenint en compte l'innegable tempesta, Catalunya “
és un vaixell molt sòlid”, que no ha de tenir problemes per sobreviure a l'actual situació. Tot i el clima depriment que es respira, cal ser conscients de la realitat, que no és tan dolenta com ens volen fer creure. El problema, segons Castells, és que la nostra situació de partida era molt bona, i per això els efectes de la crisi encara són més grans. El fet que l'economia catalana és bàsicament industrial, ha endurit els efectes de la crisi, però farà possible que siguem els primers en sortir-ne. Segons el Conseller, la diferència entre Catalunya i altres pobles de l'Estat és que nosaltres mai no hem viscut “
ni de rentes ni de l'especulació”, com si va fer Castella durant dos segles. Els catalans som treballadors, i les empreses són les que fan rutllar el país.
Per sortir de la crisi, Castells ha traçat dues línies d'actuació. En primer lloc, cal ajudar l'activitat econòmica (amb més inversió pública), i garantir les demandes socials dels menys afavorits. En segon lloc, cal prendre mesures a més llarg termini, per facilitar la recuperació. El conseller ha utilitzat la metàfora del malalt engripat, que necessita curar els símptomes més molestos però també fer un canvi d'hàbits per tractar la malaltia de fons. En resum, cal ser optimistes, però caldrà molt treball per sortir de la crisi. Els polítics i els empresaris han de ser els líders d'aquest procés, els que han de transmetre l'energia i les ganes a la resta de la població.
Després de la intervenció del conseller, la Cambra ha acomiadat els assistents, després d'una agradable vetllada sota les voltes dels dipòsits vells, al Museu de la Tècnica de Manresa.