El Programa de Doctorat de Recursos Naturals i Medi Ambient de la UPC a Manresa ha celebrat amb èxit la primera jornada PhD Days. Es va celebrar el passat dijous amb molt bona acollida per part dels doctorands i doctorandes que han pogut compartir el contingut de les seves tesis i projectes de recerca.
La jornada celebrada el passat dijous s'emmarca dins el programa PhD Days que l'Escola de Doctorat està duent a terme a totes les seves escoles. L'objectiu principal és oferir un espai d'aprenentatge i intercanvi als doctorands i doctorandes que afavoreixi i faciliti el seu aprenentatge i la continuïtat dels seus treballs.
En el cas de la jornada celebrada a Manresa s'ha volgut fer un pas endavant en construir llaços amb universitats internacionals, concretament la Universitat de Ginebra (Suïssa). Des d'un punt de vista plenament multidisplinar l'antropòleg Filipe Calvão i l'historiador Simon Lobach van impartir una xerrada i van poder intercanviar impressions amb els participants sobre el futur de la mineria. Calvão i Lobach van presentar el seu projecte Synthetic Lives: Futures of Mining, centrat en temes com la biomineria, els minerals cultivats en laboratori, les mines automatitzades i la mineria digital. El debat es va centrar en com les diferents disciplines que estudien el sector miner poden complementar-se.
A banda de la ponència durant la jornada s'ha celebrat una sessió a l'estil speed dating entre el conjunt de participants en els que han pogut conèixer les tesis i projectes de recerca dels companys. Per tal d'adequar al màxim la sessió als interessos dels alumnes prèviament s'havia realitzat un qüestionari per tal de copsar els punts comuns de recerca i fomentar les sinergies entre els grups de recerca des de la base.
Actualment dins el Programa de Doctorat hi ha 42 tesis en curs. Coincidint amb la celebració de la jornada els doctorands i doctorandes han elaborat un pòster acadèmic de les seves tesis i un resum - abstract que ha quedar incorporat en un llibre amb el recull de tots els treballs en curs. Es tracta del segon llibre de tesis que edita el Doctorat, el primer es va editar el desembre de 2021 coincidint amb el 30è aniversari del Programa.
Davant el repte mundial d'un òptim aprofitament dels recursos naturals, el Programa de Doctorat impartit a la UPC Manresa desenvolupa la recerca en l'àmbit de l'ús de recursos naturals disponibles amb l'objectiu de minimitzar el seu impacte ambiental. Així es tenen en compte tots els aspectes ambientals, des de l'obtenció de la matèria primera fins a la deposició d'aquesta matèria una vegada convertida en residu, incloent-hi totes les etapes relacionades amb la transformació de la matèria.
Dels 42 programes de doctorat en curs dins la UPC, el de Recursos Naturals impartit a Manresa destaca pels seus indicadors: es troba en les primeres posicions dins el rànquing de taxa d'ingrés, presència de dones i d'estudiants internacionals.