Eurecat presenta dos bancs pioners per testejar materials de construcció intel·ligents en diferents climes

El centre tecnològic manresà presenta també a ExpoBages innovacions tecnològiques vinculades a la reutilització de l'aigua, l'economia circular i les energies sostenibles

Eurecat presenta un sistema per testejar materials de construcció intel·ligents
Eurecat presenta un sistema per testejar materials de construcció intel·ligents | Eurecat
Redacció
24 de maig del 2024

El centre tecnològic Eurecat Manresa presenta, a partir d'aquest divendres, a la fira ExpoBages, dos bancs de proves (test bed) pioners per a la indústria de la construcció, on les empreses poden testejar materials intel·ligents per a les façanes i monitorar-los en temps real en diferents climes, així com tecnologies per al monitoratge i la millora de la qualitat de l'aire indoor.

Eurecat forma part del consorci del projecte europeu iClimaBuilt, en el marc del qual ha creat una plataforma, l'Open Innovation Test Bed, a disposició del sector per al disseny, desenvolupament, prova i validació de nanotecnologies, materials avançats d'estalvi d'energia i reducció d'emissions, serveis per a entorns industrials.

"Aquests test bed situats a Manresa i a Amposta es posen al servei de les empreses per ajudar-les en el procés de transformació del sector de la construcció de cara a complir els objectius de la Unió Europea i avançar en la creació d'Edificis Consum Quasi Nul (nZEB per les seves sigles en anglès)", explica el gerent territorial d'Eurecat Manresa, Juanjo Martin. Així, afegeix, "les tecnologies es proven en entorns i condicions climàtiques reals, sent sensoritzades per al seguiment del seu comportament. Aquests sensors aporten dades concretes per validar la seva funció o bé per al disseny dels mateixos materials, per al que es compta amb el criteri expert dels tecnòlegs d'Eurecat".

El consorci iClimaBuilt desenvolupa també tecnologies energètiques avançades per a l'aïllament i la recol·lecció i emmagatzematge d'energia en edificacions i nous materials de construcció intel·ligents amb capacitat d'adaptació a diferents climes, que permetran millorar el rendiment, el confort tèrmic i la qualitat de l'aire amb solucions funcionals en edificis.

El projecte impulsa materials i dissenys basats en una perspectiva d'economia circular que considerin els efectes ambientals, econòmics i socials que puguin aparèixer durant tota la cadena de valor.

Tecnologies per a la reutilització de l'aigua i l'economia circular

En el seu estand a ExpoBages, Eurecat mostra també a les empreses del Bages tecnologies avançades de membrana per a la producció d'aigua d'alta qualitat i baix consum energètic, així com per tractar els efluents líquids dels processos industrials i afavorir l'estalvi i la recuperació d'aigua i de recursos que es poden tornar a utilitzar en l'activitat de la indústria.

Es tracta de solucions capdavanteres de membrana per al tractament d'efluents, el funcionament de les quals permet la reducció en el consum d'aigua i l'aplicació de l'economia circular per filtrar i recuperar, al mateix temps, aigua i materials que es poden reutilitzar en els diferents processos de la cadena de valor industrial.

Així mateix, en l'àmbit de l'economia circular, el centre tecnològic dona a conèixer un nou procés innovador de valorització de residus de vidre que fins al moment acabaven a l'abocador i ara es transformen en nous productes i aplicacions disponibles en el mercat, com un substitut a les sorres dels búnquers de golf. La innovació l'ha desenvolupat juntament amb l'empresa Santos Jorge, especialitzada en la gestió i tractament de vidre reciclat. 

A més, mostra un contenidor ecodissenyat per a la recollida de roba postconsum, fet a partir dels propis residus tèxtils gestionats per l'entitat social Solidança i que contribueix a augmentar la circularitat del sector tèxtil.

En el marc de les energies sostenibles, Eurecat presenta les noves tecnologies de fabricació i recobriments protectors d'altes prestacions per optimitzar el rendiment i la durabilitat de les plaques bipolars metàl·liques de les piles de combustible d'hidrogen. Aquestes innovacions, desenvolupades en el marc del projecte FormPlate, tenen com a objectiu contribuir a afavorir la implantació d'aquestes piles de combustible en diferents sectors productius, com el de l'automoció.

El futur de la intel·ligència artificial a l'empresa

D'altra banda, en el marc de la fira i de les activitats de TecnoBages, aquesta setmana Eurecat ha organitzat un dinar-col·loqui sobre tecnologia i innovació per a l'ecosistema empresarial del Bages, en el qual s'ha abordat el futur de la intel·ligència artificial, per part del director del Centre d'Innovació en Tecnologies de Dades i Intel·ligència Artificial (CIDAI) i director de Tecnologies digitals d'Eurecat, Joan Mas.

Finalment, el centre tecnològic ha participat a la presentació de l'Agenda Compartida en Salut i Social Manresa Bages, per acostar les noves solucions tecnològiques d'atenció a les persones.