Música, danses, gastronomia i un ambient festiu i familiar converteix aquest dissabte la plaça de Sant Domènec en un gran escenari de diversitat i convivència. Manresa ha viscut la 12a Festa Intercultural amb una elevada participació de públic i amb la implicació activa de tretze entitats de comunitats d'arreu del món, en una jornada que ha volgut posar en valor la riquesa d'orígens que conviuen a la ciutat. La presència del cònsol del Senegal i la cònsol general de Romania ha donat rellevància institucional a l'acte, que ha estat inaugurat per les autoritats locals.
Un mosaic humà en una ciutat amb 118 nacionalitats
Amb més de 81.000 habitants i un 22% de població amb nacionalitat estrangera, Manresa ha tornat a exhibir el seu caràcter multicultural amb una festa que s'ha convertit en referent del calendari cívic. La plaça de Sant Domènec s'ha omplert de sons, sabors i danses d'arreu del món, en una jornada en què s'ha pogut veure una àmplia mostra del teixit associatiu cultural de la ciutat.
La Festa Intercultural, organitzada pel Programa Ciutadania i la regidoria de Drets Socials i Persones Grans de l'Ajuntament de Manresa, amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha comptat amb la participació de l'Associació Africana de Solidaritat, l'Associació Cultural Argentina de Manresa, l'Associació Boliviana de Manresa, l'Associació de Colombians Residents al Bages, l'Associació d'Equatorians de Manresa, la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa, l'Associació de Ghanesos del Bages, l'Associació de Guineans de Manresa, l'Associació Islàmica Cultural de Manresa, l'Associació d'Amics del Senegal del Bages, l'Associació Cultural Romanesa de Manresa, la Federació de Joves Xinesos d'Ultramar i l'Associació Centre Cultural Xinès a Manresa.
Actuacions ininterrompudes fins a mitjanit
La programació ha començat amb la inauguració oficial i s'allarga fins al tancament de la festa a mitjanit. Durant tota la tarda i vespre, s'han succeït actuacions de dansa i música que han omplert la plaça d'energia i emoció.
Els balls tradicionals de Ghana, les melodies xineses, els sabars senegalesos i la Morenada boliviana han captivat el públic, així com els tangos argentins, les danses romaneses, els ritmes camerunesos i les cançons de l'Equador. El bon ambient i l'afluència de públic han estat constants durant tota la jornada, i moltes famílies han aprofitat la cita per gaudir d'un tast gastronòmic internacional o visitar les parades d'artesania.
Presència institucional destacada
Un dels moments més rellevants de la jornada ha estat la visita del cònsol del Senegal a Barcelona, Mamadou Lamine Ka Mbaye, que ha signat el llibre d'honor de l'Ajuntament i s'ha reunit amb l'alcalde Marc Aloy i el regidor Pere Massegú. La visita s'ha produït en el marc del 25è aniversari de l'Associació d'Amics del Senegal del Bages.
També ha estat present la cònsol general de Romania a Barcelona, Smaranda Gatejeanu, que igualment ha signat el llibre d'honor i ha mantingut una trobada institucional amb el consistori. La seva presència ha reforçat els vincles institucionals entre Manresa i les comunitats representades.