Manresa mostra la recuperació de la Casa Fàbregas en la inauguració de la nova Oficina de Turisme

Durant aquest cap de setmana es faran visites guiades per donar a conèixer les noves dependències municipals a la ciutadania

Parlaments durant la inauguració de l'Oficina de Turisme de Manresa a la Casa Fàbregas
Parlaments durant la inauguració de l'Oficina de Turisme de Manresa a la Casa Fàbregas | AjM
Redacció
27 de setembre de 2024, 20:45
Actualitzat: 20:45h

La nova Oficina de Turisme de Manresa ja és una realitat. Aquest divendres s'ha fet l'acte inaugural, que ha estat encapçalat per l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, el regidor d'Empresa, Turisme i Coneixement, Joan Vila, i la regidora de Cultura i Llengua, Tània Infante. Han estat acompanyats per altres regidors i regidores de la corporació municipal, pel gerent de la Fundació Turisme i Fires de Manresa, Albert Tulleuda, per la cap del servei d'Informació i Difusió Turística de la Generalitat, Meritxell Caudet, i pel diputat adjunt a l'Àrea de Desenvolupament Econòmic i Turisme de la Diputació de Barcelona, Juan Antonio Pérez, entre altres autoritats.

En els parlaments, l'alcalde Aloy i el regidor Vila han subratllat que la nova oficina permetrà "oferir un millor servei" i "donar empenta al projecte turístic de Manresa" i han destacat el fet que s'hagi ubicat a la Casa Fàbregas, un edifici que data del segle XVIII que s'ha reformat amb la voluntat de mantenir-ne el valor patrimonial. Durant l'acte, el cap del servei de Projectes Urbans i Infraestructures Territorials de l'Ajuntament de Manresa, David Closes, ha estat l'encarregat de fer l'explicació de la intervenció arquitectònica que s'ha fet a la Casa Fàbregas, mentre que la tècnica de Patrimoni, Mercè Argemí, ha detallat la restauració de les pintures murals que van aparèixer durant les obres, que s'han conservat quedant integrades en el projecte final.

L'actual edifici de la Casa Fàbregas és el resultat de la compra de quatre immobles que va fer la família Fàbregas a mitjans del segle XVIII. Coneguda popularment com l'antiga Fonda Sant Antoni per l'ús que va tenir durant més de 100 anys, és un exemple d'arquitectura neoclàssica, en la qual destaquen les galeries, formant arcs amb capitells penjats de l'època setcentista a la façana posterior, l'escala interior del segle XVI, el celobert annex, les citades pintures murals conservades i restaurades i, especialment, el gran arc rebaixat sobre el corredor de l'entresol, que sosté el forjat del pis superior.

L'actuació per ubicar-hi l'Oficina de Turisme ha apostat per deixar intacte l'interior de l'edifici, preservant l'estructura muraria existent i el seu valor patrimonial, i afegint els elements nous imprescindibles per al desenvolupament de l'activitat. La intervenció s'ha fet d'acord amb els requisits turístics establerts per la Xarxa d'Oficines de Turisme de la Generalitat de Catalunya. El projecte ha tingut un pressupost de 549.926,70 euros, dels quals 153.218 euros han provingut dels fons europeus Next Generation, en concret del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD) Manresa, destinació del Camí Ignasià, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR).

Junts: "Ara toca un impuls en les polítiques turístiques de la ciutat"

Junts Manresa ha valorat molt positivament que la nova oficina de turisme es posi en funcionament ja que comporta una millora i ampliació de les instal·lacions. Aquesta posada en marxa "ha d'anar acompanyada necessàriament amb un impuls de les polítiques i la gestió del turisme de la ciutat", sempre amb una mirada comarcal, per tal que aflori el màxim del "potencial que tenim a la ciutat i al Pla de Bages" en relació a un turisme de qualitat, i vinculat al patrimoni, els productes de la terra i al paisatge.

En aquest sentit, Ramon Bacardit no vol deixar passar per alt la "mala gestió" que, segons opina, ha fet el govern municipal pel que fa al cost desmesurat de les obres que s'hi han realitzat. "No pot ser que els recursos públics es destinin a finançar els projectes i voluntats estètiques de funcionaris municipals, redactant projectes que dissenyen fins i tot el mobiliari interior", ha comentat.

La "mala gestió i mala política" en relació al cost de la nova oficina i funcionament dels Serveis Tècnics municipals "és inacceptable", ha raonat Bacardit. "S'ha deixat esgotar el període de carència sense tenir el projecte i les obres finalitzades i l'obra s'ha endarrerit sis mesos d'un total de set mesos previstos", ha lamentat.

Com han anunciat prèviament, els regidors de Fem Manresa no han participat a la inauguració, precisament, pel cost de la infraestructura.

Visites guiades durant el cap de setmana

Per donar a conèixer les noves dependències, la Fundació Turisme i Fires de Manresa organitza visites guiades gratuïtes obertes a tota la ciutadania durant tot el cap de setmana, en les quals es podrà veure la planta baixa, on es fa l'atenció turística, i la primera planta, on hi ha els despatxos i les oficines. Cal fer la reserva a la web de Manresa Turisme o bé a la mateixa Oficina de Turisme.

La nova Oficina de Turisme conservarà el seu horari habitual: de dilluns a dijous de 10 a 15 h i els divendres i dissabtes de 10 a 15 h i de 17 a 19 h, i diumenges i festius de 10 a 15 h.