Manresa serà la primera gran ciutat amb un sistema avançat de recollida de residus a tot el municipi

S'instal·laran contenidors tancats que només podran obrir els veïns amb una targeta

Marc Aloy, Pol Huguet i Xavier Bosch amb els nous contenidors tancats
Marc Aloy, Pol Huguet i Xavier Bosch amb els nous contenidors tancats | Nia Escolà / ACN
Redacció
22 de maig del 2024
Actualitzat a la 13:21h

Manresa serà la primera ciutat gran del país en implantar un sistema avançat de recollida selectiva de residus. En concret, instal·larà contenidors tancats per a envasos, orgànica i rebuig, que els veïns només podran obrir amb una targeta. Ho podran fer de manera il·limitada, a excepció del contenidor de rebuig, que només es podrà obrir un cop per setmana. Aquest sistema se suma al porta a porta en comerços i equipaments, que ja està implantat a la ciutat des del desembre. D'aquesta manera, es preveu doblar la xifra de reciclatge, que ara està "estancada" entre el 40 i el 45%. L'alcalde, Marc Aloy, ha subratllat que Manresa es converteix en ciutat "pionera" a tot el país i ha demanat "el compromís" de tots els veïns.

A Catalunya, Manlleu (Osona) és el municipi més gran (21.128 habitants) que ha instaurat un sistema porta a porta. Ciutats com Girona, Barcelona o Mataró han iniciat sistemes porta a porta o de contenidors tancats, però només a alguns barris. A Manresa, el desplegament del sistema de contenidors tancats s'iniciarà als barris de la Balconada i Cal Gravat a partir del 10 de juny.

Els contenidors tancats es començaran a instal·lar la setmana que ve en dos barris de la ciutat -La Balconada i Cal Gravat- i es tancaran el dia 10 de juny, quan ja s'hagi fet la distribució de targetes -dues per família- als veïns d'aquests barris.

L'alcalde, Marc Aloy, ha explicat que es faran sessions informatives per resoldre qualsevol dubte dels veïns i ha anunciat que l'Ajuntament iniciaria "una gira" per tots els barris per poder explicar el sistema. La voluntat és tenir-lo implantat a tota la ciutat a finals d'aquest any o, com a molt, principis del 2025.

L'objectiu del canvi de model, que se suma al porta a porta en comerços i equipaments, és doblar el percentatge de recollida selectiva, que ara se situa entre el 40-45%.

Aloy ha subratllat que cal dur a terme aquest model "per compromís" amb la societat i davant la situació de canvi climàtic. En aquest sentit, ha subratllat l'aposta de l'Ajuntament. De fet, es tracta del contracte de concessió més important d'aquest mandat amb una inversió de 110 milions d'euros en 11 anys.

Un model fruit de la participació

El model de recollida selectiva mixt que s'implanta a la ciutat és fruit d'un procés participatiu desenvolupat entre el febrer i març del 2020, segons el qual el 80% dels participants va estar d'acord en la implantació dels contenidors intel·ligents per a les cases.