Miriam Ponsa, Millor Col·lecció del 080 Barcelona Fashion

El jurat internacional del 080 ha escollit la col·lecció "Dones Mula", de la dissenyadora manresana, com la millor de l'actual edició de la passarel·la catalana

Redacció
04 de juliol del 2014
Miriam Ponsa rep el premi a la Millor Col·lecció de la 080 en presència de Joana Ortega. Foto: 080BF


El treball inspirat en les dones mula de la dissenyadora manresana Miriam Ponsa ha estat reconegut aquest divendres com a la millor col·lecció a la 14 edició de la passarel·la de moda 080 Barcelona Fashion.
 
Ponsa s'ha inspirat en les portejadores de Melilla que cada dia transporten pesades càrregues de la frontera d'Espanya cap al Marroc. Com ha reconegut la mateixa dissenyadora "aquesta col·lecció ha suposat un repte molt important a l'hora de treballar el concepte ja que la inspiració és sobre una situació molt dura".
 
La col·lecció vol fer visible les condicions de semi-esclavitud d'aquestes dones, que carreguen fins a 80kg en 3 i 4 viatges diaris per creuar la frontera fins al 'barrio Chino', i homenatjar-les. Ponsa ha agraït "a tot l'equip que, amb el seu esforç i tenacitat, han fet possible aquest homenatge a les dones mula".
 
La vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, acompanyada del gerent del Consorci de Comerç Artesania i Moda (CCAM) de la Generalitat, Miquel Rodríguez, i dels membres del jurat internacional del 080, ha lliurat el guardó a Míriam Ponsa que distingeix la millor col·lecció d'aquesta catorzena edició de la passarel·la de moda catalana, i que està dotat amb 20.000 euros.
 
Miriam Ponsa
El jurat internacional de 080 ha escollit la col·lecció "Dones Mula" com la millor de l'actual edició de la passarel·la catalana, per la creativitat, qualitat i projecció internacional de la proposta. El jurat ha valorat la història darrera de la col·lecció i ha destacat "l'ànima" de la proposta presentada per la dissenyadora.
 
Miriam Ponsa és diplomada en disseny de moda per la Universitat de Southampton (RU) i s'ha especialitzat en disseny i en tècniques de punt, a Igualada. El procés artesanal defineix la seva obra, amb tècniques poc utilitzades actualment, com el brodat a mà, la tapisseria, la cistelleria i el macramé. La seva és una trajectòria vital i apassionada. No segueix tendències, sinó que crea col·leccions independents, que defineix com a roba d'autor. Miriam Ponsa dissenya totes les col·leccions al seu taller de Manresa i produeix les col·leccions en tallers catalans. Valors com l'esforç, el treball en equip, l'autenticitat i la recuperació de tècniques artesanals formen part del seu manifest. Les seves col·leccions estan rebent nombrosos reconeixements. El darrer d'una llarga llista és el Premi a la Millor Col·lecció de la Passarel·la 080 de Tardor-Hivern 2012-13, atorgat per la Generalitat de Catalunya.
 
Ponsa ha presentat en aquesta edició del 080 la col·lecció "Dones Mula". Ponsa s'ha inspirat en les dones mula o portadores de Melilla que transporten càrregues pesades a través de la frontera d'Espanya cap al Marroc. Amb aquesta font d'inspiració, la dissenyadora ha presentat una col·lecció on la cinteria juga un paper important, treballant-la com a teixit i també com a detall per subjectar parts de peces. El patronatge està treballat a partir de càrregues i motxilles alhora que segueix la línia de peces oversize i els dissenys es caracteritzen per la superposició de capes.

La col·lecció
Les tècniques de teixidura artesanal mitjançant cintes i cordons tenen protagonisme a la col·lecció. Les peces es creen a partir de la tècnica de la cistelleria, el macramé, la jarapa, el braiding i els nuats. Els nuats simbolitzen les cordes de les portadores i l'esclavitud.
 
Les peces de goma elàstica recorden la feina prèvia al viatge de les portadores, que consisteix en amagar tot el material possible tocant al cos i embolcallar-lo amb film de plàstic. La utilització de la goma elàstica simbolitza l'opressió i la falta de llibertat. La cinteria juga un paper important en aquesta col·lecció, es treballa teixint-la i com a detall per subjectar parts de peces.
 
El patronatge es treballa a partir de la càrrega, motxilles, etc… alhora que segueix la línia de peces oversize. La superposició de capes on s'hi amaga material és una inspiració per treballar en aquest sentit. Els estampats es treballen amb la tècnica de la serigrafia i evoquen els típics murs en forma de gelosia aràbica.
 
Predominen colors que volen recuperar l'harmonia i ens acosten a la terra. Colors blanc, cru i terra que evoquen al fang i gamma de caquis. Les transparències inspiren a l'hora de superposar teixits, alguns semi-transparents, altres calats. Teixits de lli 100%, cotó 100%, ras de seda, voile de seda, cotó orgànic procedent d'Andalusia.