Meandre conclou que no es pot fer la requalificació del camp de Lledoners perquè la DAE ha caducat

L'entitat assegura que si l'Ajuntament de Sant Joan continua apostant per la seva requalificació, haurà de començar de nou tot el procediment

Típic mosaic agrícola i forestal del Pla de Bages
Típic mosaic agrícola i forestal del Pla de Bages | Meandre
Redacció
02 de febrer del 2022
Actualitzat a les 16:39h
El recurs de reposició que ha presentat Meandre contra la requalificació del camp de Lledoners al voral del camí de Joncadella conclou que la Declaració Ambiental Estratègica (DAE) emesa el febrer de 2016 va perdre la vigència fa 4 anys. Segons assegura l'entitat ambientalista, aquest fet implica que si l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada continua apostant per la seva requalificació, haurà de començar de nou tot el procediment.

Els assessors jurídics de Meandre van fer constar en el recurs de reposició presentat que en la modificació provisional del planejament hi ha un defecte de forma "demolidor": La Declaració Ambiental Estratègica (DAE) va perdre la seva vigència, com a mínim, fa 4 anys. Emesa a data 3-2-2016 i publicada al DOGC el 21-3-16, va caducar dos anys més tard  Tampoc se'n va demanar cap prorroga i, encara que se n'hagués demanat, també hauria caducat.

D'acord amb l'article 27 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, la Declaració Ambiental Estratègica perd la vigència i deixa de produir els efectes que li són propis si, una vegada publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, no s'ha aprovat la Modificació en el termini màxim de dos anys des que es publiqui.

La normativa, en aquest cas, té en compte i preveu que amb els anys, les coses poden canviar. Actualment, raona Meandre, en plena pandèmia, hi ha més que mai la necessitat dels espais oberts als rodals de pobles i ciutats per a l'esbarjo de la població i l'autogestió de la salut. També valora que actualment el planeta viu en estat d'emergència climàtica. També que cal plantejar-se la sobirania alimentaria i una important pèrdua de biodiversitat a Catalunya.

A la reunió que Meandre va tenir amb l'alcalde de Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Solernou, aquest dilluns, l'entitat li va demanar que el consistori "renunciï definitivament" a la requalificació del Camp de Lledoner i que aposti per a la preservació dels valors de l'entorn de Lledoners i Joncadella. Així mateix, també li van lliurar el Manifest a favor de una gestió mancomunada del sòl industrial vacant del Bages per evitar noves pretensions de requalificar el romanent de mosaic agroforestal del Pla de Bages.