«Ceps i manduca» fa un taller de pa

Redacció
26 de març del 2012
Associats de Ceps i manduca durant el taller de pa.
Associats de Ceps i manduca durant el taller de pa. | CiM
Associats de Ceps i manduca durant el taller de pa. Foto: CiM

El passat dissabte 24 de Març, l'Associació Cultural i Gastronòmica Ceps i Manduca, de Sant Vicenç de Castellet, va organitzar a l'escola Puig Soler, un taller de pa, amb el conegut mestre Idris Cruz. Una vintena de persones varen fer aquest taller que es va dividir en dos torns, un al matí i l'altre a la tarda.

Durant les 4 hores llargues, que va durar el curs, Cruz va ensenyar com fer un pa natural 100 %, va explicar els tipus de cereals i farines,el llevat mare,com alimentar el llevat mare, i una mica d'història del pa, que durant segles s'ha elaborat amb quatre únics ingredients: farina, aigua, sal i llevat mare natural, ferment que es conservava d'una fornada a l'altra durant generacions i generacions. Aquest pa era saludable, nutritiu, gustós i es conservava dies i dies al calaix del pa,res més lluny del pa d'avui en dia, blanc, ple d'aire i sense cap sabor. Elaborant el pa a casa podem recuperar l'art mil·lenari de fer un bon pa, retrobant salut i sabor d'una forma divertida i senzilla i amb la gran satisfacció de veure sortir del nostre forn un pa fet per nosaltres mateixos.

Cada alumne va sortir del taller amb un pa de pagès, ecològic 100 %, d'aproximadament 1 kg, a mig fermentar, perquè cadascú, al cap d'un parell d'hores el pogués coure al forn de casa seva.

El resultat, un pa que te gust de pa, fet amb les pròpies mans del assistents. Pa de veritat, tot el contrari dels pans industrials, artificials i congelats al que avui tothom s'ha acostumat. Cruz va voler transmetre als seus alumnes la cultura del pa com a aliment, no com acompanyament. I per últim tots els assistents al curs es varen poder endur a casa un pot amb massa de llevat mare, per poder fer pa cada vegada que es vulgui.

El proper acte de Ceps i Manduca, serà el diumenge 15 d'Abril que celebrarem el 3r Homenatge al Porc.