Els Comuns del Bages rebutgen «rotundament» el desdoblament de la C-55 fins a Abrera

La formació demana convocar "de forma immediata" el Consell d'Alcaldes per realitzar un debat monogràfic sobre la mobilitat a la comarca

Imatge d'arxiu amb circulació densa a la C-55
Imatge d'arxiu amb circulació densa a la C-55 | Luis Fermín / Arxiu
Nació
13 de febrer del 2024
Actualitzat a les 16:50h
Els Comuns del Bages reclamen "centrar les prioritats" de les infraestructures de la comarca en la mobilitat sostenible, transformant i adequant les existents per millorar les connexions internes al Bages i les connexions amb l'Àrea Metropolitana. Remarquen que cal "pensar globalment la mobilitat viària i ferroviària", i assolir un "model capaç de fer front a l'emergència climàtica" i garantir un accés equitatiu al transport públic.

En aquest sentit, rebutgen "rotundament" el desdoblament de la C-55 fins a Abrera. A la xarxa viària, apunten que la màxima prioritat "ha de ser l'alliberament del peatge de la C-16", que repercutirà en la reducció del trànsit de la C-55. Assenyalen que el model 2+1 entre Manresa i Castellbell pot ser una opció suficient si, un cop alliberat el peatge de la C-16, la carretera és capaç d'absorbir el trànsit intracomarcal de manera òptima i segura.

Pel que fa al transport públic apunten com a prioritats immediates l'augment de freqüències i semidirectes de FGC i Rodalies i canvis en els recorreguts i línies del bus entre el Bages, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat i Barcelona. Així mateix, reclamen prioritzar la recuperació del tren tramvia comarcal.

Els Comuns consideren que "és preocupant" l'allau de comunicats i contra-comunicats entre ERC i Junts amb "retrets, prioritats diferents i batalla partidista" entre els dos grups de govern del Consell Comarcal sobre la principal necessitat de la comarca. Per aquest motiu han sol·licitat la convocatòria urgent d'un Consell d'Alcaldes on participin tots els grups amb representació comarcal. Creuen que és l'espai òptim en el qual intentar "recuperar el gran consens territorial del què Junts es desmarca", segons entenen.

Les prioritats que els Comuns proposaran al Consell d'Alcaldes són l'alliberament total del peatge sense necessitat d'aplicació mòbil o teleta i que sigui "immediat" per als residents del Bages.

També el fet de prioritzar la inversió de FGC al territori en la recuperació del tren tramvia comarcal, donant prioritat a la connexió amb Sant Joan de Vilatorrada, Sallent i Súria. Tal com es contempla en el pacte entre ERC i els Comuns per als Pressupostos de la Generalitat de 2023 el servei es troba en fase d'estudi i cal complir amb la previsió d'execució per a 2028.

Els Comuns també proposaran millorar el servei de bus entre el Bages, Barcelona i la UAB amb l'augment de freqüències, el canvi de recorregut, oferir servei a més municipis del Bages, i l'estudi d'un carril VAO per garantir la fluïdesa del servei.

Finalment, estudiar i executar millores en seguretat a la C-55 en el tram de Manresa a Solsona per posar fi a la sinistralitat creixent.

Arxivat a