ERC Sant Vicenç titlla de «cínic» l'alcalde Dani Mauriz després de criticar-los els comptes

Els republicans acusen Junts de "gastar-se el romanent" i "no poder complir les seves promeses electorals"

La presidenta d'ERC Sant Vicenç, Adriana Delgado, en una imatge d'arxiu
La presidenta d'ERC Sant Vicenç, Adriana Delgado, en una imatge d'arxiu | Parlament
Redacció
11 d'abril del 2024
Actualitzat a les 21:55h

La roda de premsa que ha fet aquest dijous el govern de Sant Vicenç de Castellet de Junts encapçalat pel seu alcalde Dani Mauriz, en què ha anunciat l'aplicació d'un Pla de Sanejament municipal, tutelat per la Diputació, "a causa d'una previsió poc realista de l'anterior equip de govern", d'ERC, ha indignat la formació republicana al consistori, qui, en boca de la seva presidenta i exalcaldessa, Adriana Delgado, no s'ha estat d'acusar-lo, a través de les xarxes socials, de "cínic".

Delgado ha acusat el govern municipal actual de "no fer bé la seva feina", de "gastar-se el romanent" i de "no poder complir les seves promeses electorals". La mateixa exalcaldessa ha explicat que el 2019, la Diputació ja els va advertir que "la despesa corrent municipal era molt elevada" i que "calia augmentar el romanent". D'aquesta manera, "es va passar d'un romanent que ens vàrem trobar de 300.000 euros a un de més d'1,2 milions d'euros el 2021".

Segons ha continuat Delgado, durant aquell temps, amb la sortida de la pandèmia i l'arribada de la crisi energètica, el govern d'ERC va incrementar les partides de subministraments i, "per sorpresa nostra, Junts ho va criticar". Els republicans també han recordat que van augmentar la taxa d'escombraries en uns 9 euros anuals, perquè hi havia un dèficit del servei de 250.000 euros, "i Junts ho va tornar a criticar".

Sobre la denuncia del govern actual d'haver traspassat despeses de 2022 a l'exercici 2023, Delgado ha explicat que quan van entrar al govern el 2019 es van trobar contractes "mal fets" que es van haver de legalitzar. "Durant el mandat vàrem haver d'impulsar vint-i-quatre processos de licitació amb el corresponent alentiment". La republicana ha recordat que també el govern actual de Junts "ha hagut de fer un traspàs de 500.000 euros pel mateix concepte del 2023 al 2024".

Sobre el baix nivell d'execució de les inversions, que el govern actual ha situat en el 30%, Delgado ho ha atribuït a la pandèmia i al posterior increment de costos. "Aquests fets van deixar projectes aturats, com va passar a tots els ajuntaments", ha assenyalat. Licitacions com el carrer Armengol o la façana de l'Escola Sant Vicenç "van quedar desertes, però teníem el projecte i finançament necessaris". "L'endeutament -ha continuat Delgado-, que ha crescut però que encara és baix, no ha pujat per no executar ni per demanar més diners de préstec, sinó per l'increment dels interessos i per una expropiació per sentència judicial de 500.000 euros que ve d'anys enrere i no va resoldre CiU".

ERC no s'ha estat de criticar el que considera "gastos innecessaris per part de l'equip de govern actual, com el director de seguretat, que són 90.000 euros anuals, l'augment de les retribucions del govern baixant les dedicacions, el canvi de lloc del pipican, per 13.000 euros, l'increment d'hores extres, el ponent de la Nit de l'Impuls empresarial, que va pujat 6.000 euros, o la decoració del mateix acte, que van ser 3.000 euros més, així com l'acte d'aniversari del pont".

En conclusió, els republicans consideren que si Junts hagués aplicat el pla de viabilitat que els va seixar amb el canvi de govern i "hagués pres les mesures corresponents no ens trobaríem en aquesta situació", i menys donant la responsabilitat als altres amb "demagògia i cinisme", tot per justificar "l'incompliment de les seves promeses electorals".