Marc Aloy Guàrdia enceta la segona legislatura al capdavant de l'Ajuntament de Manresa amb "la tranquil·litat" de veure reafirmat el seu projecte: "Vaig iniciar un mandat començat, perquè el primer any va ser per a Valentí Junyent, i ara tinc ganes de tenir-ne un de tranquil, de quatre anys, que em permeti gaudir de tots els projectes que tenim engegats", ha subratllat en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (ACN).
Per fer-ho, el batlle té clar que li cal un govern "fort i estable", i és per això que des del primer moment va manifestar la seva voluntat d'optar pel pacte amb l'objectiu d'assolir la majoria absoluta. Al començament, admet, la seva prioritat era arribar a un acord amb Junts, el seu company de govern durant els darrers vuit anys, però tant el nou candidat -Ramon Bacardit- com el canvi de dinàmica del partit, van fer impossible el pacte: "Veuen les coses d'una manera gairebé oposada a com les veia l'anterior grup", lamenta.
Pel que fa a Fem Manresa, la llista vinculada a la CUP, Aloy assegura que van oferir-li el seu suport per investir-lo d'alcalde però amb una condició: que no hi hagués cap més partit al govern, un requisit incontemplable perquè no els garantia la majoria absoluta: "Ells mateixos es van excloure", apunta.
Finalment, doncs, els republicans van optar per un pacte amb el PSC, amb Anjo Valentí al capdavant, i amb Impulsem, la formació de nova creació capitanejada per Joan Vila que, tot i tenir els drets electorals del PDECat, sempre se n'ha volgut desmarcar per complet.
L'anunci d'aquest nou tripartit va generar controvèrsia dintre del mateix consistori, però sobretot va fer enutjar una part de la ciutadania, que tal com ja va explicar NacióManresa en el seu moment, va acusar el batlle de blanquejar la repressió i el 155 i de girar l'esquena a l'independentisme. Davant d'aquestes crítiques, Aloy assegura que el pacte amb els socialistes no farà canviar les seves conviccions: "Soc independentista des que tinc ús de raó", sentencia. En aquest sentit, subratlla la responsabilitat que té de ser l'alcalde de la ciutat més gran a mans d'ERC: "He d'apel·lar tant els líders del meu partit com de la resta de formacions independentistes, i també a les entitats socials, a asseure's a parlar per a consensuar objectius i la manera d'aconseguir-los".
La (in)seguretat en un Ajuntament molt fragmentat
El mandat 2023-27 estarà marcat per un Ajuntament molt fragmentat, amb set formacions polítiques: ERC, PSC i Impulsem al govern, i Junts, Fem Manresa, Vox i Front Nacional a l'oposició. Es tracta d'un escenari que "preocupa" al líder republicà, no només per la gran quantitat de partits presents al consistori, sinó també perquè "ideològicament són molt distants". Ho il·lustra, per exemple, amb el discurs "demagògic i populista" que Junts, Front Nacional i Vox van fer amb la inseguretat durant la campanya: "Vincular-la a una cultura determinada és una autèntica irresponsabilitat", exclama, alhora que admet que si bé és cert que la ciutat no està exempta de problemes, actualment -i amb les dades a la mà- no hi ha més delictes que abans de la pandèmia.
Pel que fa a Impulsem, que recordem que va sermolt dur en allò que a la seguretat concerneix però amb qui finalment ERC ha pactat, Aloy matisa: "Si ens haguéssim de basar en el que es diu en campanya no podríem pactar amb ningú".
Tot i ser coneixedor que "Manresa registra els mateixos nivells de conflictivitat que altres ciutats del país de la mateixa grandària", Aloy assegura que "no ens podem permetre que hi hagi ciutadans que tinguin por d'anar pel carrer. Si la gent té la sensació que Manresa no és prou segura, haurem de dedicar tots els esforços" a revertir-la. Uns esforços, afegeix, que ja van començar a materialitzar-se amb la instal·lació de càmeres de videovigilància; la instal·lació de la comissaria de proximitat mixta entre Mossos d'Esquadra i Policia Local que s'ubicarà al centre de la ciutat, i la millora de l'enllumenat, que aquest any es preveu canviar completament al Centre Històric.
Tres macroprojectes que marcaran el mandat
Més enllà dels projectes de millora del dia a dia, n'hi ha un que té el cor robat a l'alcalde. Es tracta del de la Fàbrica Nova, que vol convertir l'equipament -el més important de la ciutat i abandonat des de fa molts anys- en un gran pol de coneixement, un campus "de quarta generació" amb més de 3.000 persones. En aquest sentit, ha avançat que les obres perquè sigui una realitat començaran a partir del gener del 2024.
A banda d'aquest macroprojecte coliderat amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), l'Ajuntament de la capital del Bages que encapçala Marc Aloy té altres empreses entre mans. Una, la del soterrament i allargament de la línia de FGC. L'altra, la de l'ampliació del polígon del Pont Nou.
Del 90% al 100% de la retribució
De moment, l'Ajuntament ja ha celebrat el ple extraordinari per a les retribucions de l'alcalde i els regidors; un ple en què l'oposició va acusar l'alcalde d'incrementar-se el sou un 10% "quan l'únic que he fet és acceptar el 100% de la retribució com han fet tots els meus antecessors", es defensa el batlle, que recorda que fina ara en cobrava el 90% perquè "fa quatre anys, jo mateix vaig renunciar a la totalitat". En aquest sentit, lamenta, "em sap greu que llavors, aquella decisió no fos notícia, i ara sí que ho sigui".
Una altra de les crítiques que li ha fet l'oposició és que l'Ajuntament ha passat de dos a cinc càrrecs de confiança. Aquí, Aloy respon que el consistori pot tenir fins a vint-i-cinc eventuals i, en canvi, només en té cinc. És per això que afirma estar "tranquil" perquè "aquestes persones faran feina per a la ciutat i no per a un partit en concret".