Sant Fruitós sospita que Manresa vol emportar-se el «seu» hotel del Portal de l'Agulla al Parc Tecnològic

L'Ajuntament santfuitosenc ha demanat al de Manresa la nul·litat de l'acord de ple sobre el canvi d'usos del Parc Tecnològic que es va aprovar el febrer de 2015 perquè és "il·legal i poc transparent" | Batanés lamenta que se'ls hagi posat "al sac dels dolents" pel Portal de l'Agulla, quan "Manresa no s'oposa a un hotel a l'Agulla, sinó al fet que no es faci al seu terme"

ACN/Redacció
29 d'abril del 2016
Actualitzat el 30 d'abril a les 9:49h
L'alcalde de Sant Fruitós de Bages, al centre, durant la roda de premsa
L'alcalde de Sant Fruitós de Bages, al centre, durant la roda de premsa | Pere Fontanals
"Ens estimem Manresa, compartim una frontera de 6,5 km de terme i ens els estimem, però el que han fet és il·legal i per això ho denunciem". Així s'ha expressat l'alcalde de Sant Fruitós de Bages, Joan Carles Batanés amb un punt d'ironia, qui, acompanyat de tot l'equip de govern, ha demanat la nul·litat de l'acord aprovat pel Ple de Manresa al febrer del 2015 sobre el canvi d'usos del Parc Tecnològic. La petició ve motivada per tres raons: perquè la consideren il·legal, perquè arriba en un moment "molt poc escaient" i perquè, segons l'alcalde, "desvirtua" l'embrió que va generar la creació d'aquest parc tecnològic en un lloc d'especial protecció. "Ningú hagués aprovat la creació d'un polígon normal en aquell terreny, es va acceptar perquè tenia unes connotacions diferents i ara Manresa no pot decidir que se les carrega", ha dit l'alcalde.

És més, l'alcalde de Sant Fruitós ha recordat que el canvi d'usos del Parc Tecnològic inclou la possibilitat d'establir-hi un hotel, "i, cal recordar-ho, aquest espai també està inclòs en l'àmbit del parc de l'Agulla". "Això ens fa pensar", ha continuat Batanés, "que el que els preocupa a l'Ajuntament de Manresa no és pas que s'estableixi un hotel al Parc de l'Agulla, sinó que es faci en uns terrenys que pertanyen a Sant Fruitós". Sense dir-ho explícitament, Batanés ha deixat entreveure que Manresa podria autoritzar-hi un hotel que aniria en detriment de Sant Fruitós.

El 19 de febrer del 2015, el ple de l'Ajuntament de Manresa va aprovar el canvi d'usos del Parc Tecnològic per aconseguir així atreure més empreses. Fins llavors, el polígon només admetia empreses de R+D+I, i amb el canvi es flexibilitzaven les exigències, de manera que s'hi podia establir gairebé qualsevol tipus d'empresa, "fins i tot de producció". Aquesta modificació, que inclou la possibilitat de construir-hi un hotel, es va aprovar amb els vots a favor de tot el ple excepte la CUP que hi va votar en contra. 

L'1 d'abril d'aquest any, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va descartar les al·legacions presentades pel Consorci de l'Agulla i d'aquesta manera aprovava de forma definitiva via Decret la modificació del conveni. Segons la junta de govern local de Sant Fruitós de Bages, això s'ha fet "des del més absolut obscurantisme, sense publicacions i sense exposicions públiques ni aprovacions pertinents".

Per això, l'alcalde, Joan Carles Batanés, lamenta que se'ls hagi intentat posar dins del "sac de dolents" pel projecte del Parc de l'Agulla, "quan en realitat Manresa no s'oposa a un hotel en l'àmbit de l'Agulla, sinó al fet que es faci al terme de Sant Fruitós de Bages".

En aquest sentit, l'alcalde, acompanyat de tot l'equip de govern, ha demanat la nul·litat d'aquest acord perquè, en primer lloc, el considera il·legal, però també perquè creu que arriba en un moment "molt poc escaient", en plena pugna política entre Manresa i Sant Fruitós per la proposta del Portal de l'Agulla, i perquè desvirtua "de forma severa i important" l'embrió originari del Parc Tecnològic de Manresa. 

"Hi ha un conveni signat des de l'any 2005 entre l'Ajuntament de Manresa i Projectes Territorials del Bages (PTB) que indica els usos que admet el Parc Tecnològic de Manresa i que són molt restrictius i es limita a empreses de serveis tecnològics. Considerem que l'ampliació d'aquests usos no compleix la tramitació legalment establerta per la llei d'urbanisme", ha expressat l'alcalde. 

Batanés també ha subratllat que, en la tramitació del Portal de l'Agulla, s'ha seguit estrictament la llei, mentre que Manresa no ho ha fet amb la modificació d'usos del Parc Tecnològic. Per altra banda, l'alcalde ha posat de relleu que, si finalment es construeix l'hotel del Portal de l'Agulla, es destinaran 500.000 euros al projecte del Parc de l'Agulla, mentre que si es fa al Parc Tecnològic hi ha un acord que diu que s'hi destinaran zero euros. Batanés lamenta que se'ls hagi posat "al sac dels dolents" pel Portal de l'Agulla, quan "Manresa no s'oposa a un hotel a l'Agulla, sinó al fet que no es faci al seu terme". "Per tant, qui s'estima més el Parc de l'Agulla?", ha demanat l'alcalde. 
 

Totes les notícies sobre el Portal de l'Agulla