150 anys d'Ignasi Domènech, el primer cuiner mediàtic català

Va escriure "La Teca", el llibre de referència de la cuina catalana casolana, i va fundar la primera escola de cuina de l'Estat

El cuiner manresà Ignasi Domènech fa 150 anys
El cuiner manresà Ignasi Domènech fa 150 anys | Arxiu familiar
07 de setembre de 2024, 18:31
Actualitzat: 09 de setembre, 21:24h

Aquest diumenge 8 de setembre es compleixen 150 anys del naixement del cuiner manresà Ignasi Domènech Puigcercós, el primer del país que va transcendir més enllà dels fogons gràcies a la trentena de llibres sobre cuina que va escriure, entre els quals La Teca, que enguany compleix un segle, i que de seguida es va convertir en un best-seller i un manual de referència de la cuina catalana casolana.

Domènech va ser el gran renovador dels receptaris del país, va agermanar la cuina popular i les noves formes de cuina apreses en alguns dels més reputats establiments culinaris europeus del seu temps, i a banda de la seva faceta literària, va crear la primera escola de cuina de l'Estat.

Va iniciar la seva carrera gastronòmica a la Fonda del Centre de Manresa i després de treballar tres anys a Barcelona, va continuar la seva carrera i formant-se a París, on va ser membre de la Societat de Cuiners de París; a Londres, on va treballar a l'Hotel Savoy a les ordres d'Auguste Escoffier, considerat el millor cuiner del món a principis del segle XX, i a Madrid, on va ser cap de cuina de l'Ambaixada Britànica a Espanya. Va tornar definitivament a Barcelona el 1921.

A banda de publicar llibres, a revistes i fer de docent, també es va dedicar a negocis al voltant de la gastronomia, com l'organització de banquets, indústries de les innovacions gastronòmiques com llets tractades per a nens, pastilles de caldo concentrat, vestuari professional per a cuiners,...

Domènech va escriure una trentena de llibres, molts dels quals tractaven temes sobre els que no s'havia escrit: còctels, cuina vegetariana, cuina històrica, cuina de recursos, gelats o fins i tot un vademécum de cuina internacional. El seu èxit més important, però, va arribar amb la publicació de La Teca el 1924, un llibre que porta 18 edicions, la darrera de Cossetània Edicions el 2006. El llibre recull receptes tant tradicionals catalanes i mallorquines, com d'altres d'internacionals i també consells d'administració domèstica de l'estil de com fer sabó, com aprofitar les sobres de pa, com parar un àpat d'etiqueta,..

Ha estat tanta la importància d'aquest mestre per a la cuina catalana que l'any 2000, Josep Lladonosa i Giró va escriure un tractat del gran Escoffier i de Domènech mateix. L'any 2005 el gastrònom Josep Maria Blasi va publicar La cuina d'Ignasi Domènech, un recull de 59 de les millors receptes que Domènech va recopilar, adaptades als hàbits culinaris d'avui en dia, amb un perfil bibliogràfic i un recull fotogràfic de l'autor. Més recentment, Josep Garcia i Fortuny en la seva trilogia: Cuina i Cuiners a la Corona d'Aragó i Catalunya, el volum II està dedicat a vuit grans mestres i, entre ells, no podia faltar la figura d'en Domènech.

Ignasi Domènech és fill il·lustre de Manresa i dona nom a un carrer de la ciutat.

Arxivat a