
L'elaboració de productes alimentaris implica unes despeses per a l'empresa i uns perjudicis pel medi ambient derivats dels processos de fabricació. Uns efectes que poden reduir-se posant en funcionament diversos mètodes que s'explicaran el 14 de desembre, al Consell Comarcal del Bages, en el curs d'estalvi de costos i medi ambient en la producció alimentaria.
Josep Rosell, ponent del curs, és ambientòleg i des de l'empresa Oîcos assessora les empreses que volen seguir un procés de reducció de costos i millora de relació amb el medi ambient. Per Rosell aquest procés forma part del que es podria anomenar economia verda, un canvi de paradigma en el camp econòmic en que es prioritza un gir cap a la sostenibilitat. És un canvi necessari en l'empresa alimentària ja que és un sector que genera molts residus, aigües brutes i gasta molta energia. L'estalvi de costos per la mateixa empresa i una menor afectació del medi ambient es pot aconseguir a partir de l'anàlisi inicial de tres factors: la producció i gestió de residus, el consum energètic i el consum d'aigua. Un cop analitzats, l'objectiu per a l'empresa és trobar la manera de reduir i optimitzar aquests costos i residus. Tot plegat, un cop aconseguit, esdevé un factor d'estalvi i millora del comportament ambiental de l'empresa. Tot i que en general s'ha avançat en el tema del medi ambient, per Josep Rosell, el sector alimentari va més endarrerit en aquest sentit. Aquests processos, que generen estalvi i major respecte pel medi ambient, poden ser utilitzats per l'empresa com a element de màrqueting per a presentar-se amb més garanties davant dels seus clients. L'última part de la sessió abordarà també el tema del màrketing verd, certificacions i petjada de carboni en el sector.
El curs d'estalvi de costos i medi ambient en la producció alimentària va adreçat a diversos tipus d'indústries alimentàries com per exemple granges, cellers, obradors i fabricants de diversos aliments. La formació pot interessar a aquelles empreses que intueixin que poden millorar en aquest sentit o que directament volen fer el pas. Els participants rebran diverses explicacions teòriques i eines sobre el tema, i també tindran l'oportunitat de fer diversos exercicis pràctics per poder entendre millor els conceptes impartits en el curs.
Dia: 14-12-2012, al Consell Comarcal del Bages
Durada: 9.30h a 13.30h
Inscripcions: rebostbages@ccbages.cat (Places limitades)
Més informació: 936930350, Gabriel Lacruz