Formatges i matons artesanals, els productes de la llet al Bages

Publicat el 14 d’octubre de 2012 a les 22:00
Formatges i matons del Bages. Foto: Rebost del Bages

La llet és un dels productes bàsics de la nostra dieta, present en diversos aliments i, sobretot, en els anomenats derivats de la llet. Productes com el formatge i el mató entre d'altres. En aquest sentit, al Bages, hi ha diverses empreses que fabriquen de manera artesanal i natural aquests productes.
 
Un dinamisme productor que comença per la llet, amb granges com El Poal, a Manresa, Cal Porta, a Sant Fruitós, o El Canadell, a Santa Maria d'Oló, que produeixen llet de vaca amb mètodes naturals, envasant-la i distribuint-la ells mateixos tant a particulars com a empreses alimentàries.
 
Si ens endinsem en els formatges i làctics bagencs trobem formatge fresc, tendre, madurat, amb oli, però també altres derivats làctics com el mató, el iogurt o el pastís de formatge. La base làctica dels formatges sol ser procedent de cabra, vaca o, en menys mesura, d'ovella. Diverses empreses tenen les seves pròpies granges productores de llet, com per exemple El Canadell on des de la nata fins al iogurt, passant pels formatges, utilitza la seva pròpia llet. També és el cas dels formatgers Montbrú que, recentment, han reprès l'activitat  ramadera amb un ramat de cabres que pastura en llibertat.
 
Dins l'oferta de formatges, en trobem de singulars com les "Cabretes", de La Pastora d'Oló, un formatge tou per untar, de textura mantegosa, condimentat amb diferents especies que li donen un toc de gust i de color. També el formatge recuperat "Pell Florida", característic per la seva pell blanca recoberta de fongs. A part d'aquest formatges més específics, trobem principalment altres productes més coneguts com el formatge de cabra o vaca, amb diferents graus de tendresa, o iogurts artesanals de diferents sabors, productes que les empreses venen directament, en establiments propers o a través de la xarxa.
 
En l'aparador de productes làctics del Bages, el mató és el producte més conegut. Un làctic popular protagonista de diferents postres, un dels més coneguts és l'anomenat "Mel i mató". El mató ha esdevingut un signe d'identitat gastronòmic de l'entorn de Montserrat i, sobretot, de Marganell. És en aquest petit poble on s'hi troben empreses matoneres que fabriquen aquest producte de manera artesanal com Can Fermí, que fabrica el mató sense conservants ni colorants i amb llet procedent del Bages i el Vallès. La distribució del mató de Montserrat es fa directament, en el petit mercat que s'ubica al costat del monestir de Montserrat o, en el cas de Marganell, a l'agrobotiga ubicada al municipi.

Un bon moment per a trobar mató i formatges és durant la Fira de la Coca i el Mató de Monistrol de Montserrat, un punt de trobada dels productes gastronòmics propis de la zona de Montserrat, que es celebra enguany el cap de setmana del 27 i 28 d'octubre.  Una oportunitat per a poder degustar i trobar reunida l'oferta de mató, però també d'altres formatges i productes artesanals de la comarca i del nostre entorn més proper.