La regidora de Drets Socials de l'Ajuntament de Manresa, Mariona Homs, ha admès aquest dijous durant el ple de juliol que el govern ha obtingut "pocs resultats" en els "molts esforços dedicats en l'acostament a persones amb problemes de drogodependència que hi ha en alguns espais públics del Centre Històric" de la ciutat. La regidora ha reconegut que a diferència del que ha passat amb el desplegament d'altres accions destinades a població vulnerable, "on sí que hi ha hagut cert èxit", en aquest cas "no ha estat així fins ara".
Homs ha fet aquesta intervenció durant el debat d'una proposició presentada per Fem Manresa per fer front als problemes d'addiccions que algunes persones tenen a la ciutat, sobretot al Centre Històric, i que ha estat esmenada pel govern amb aspectes tècnics i aprovada per tots els grups, excepte Vox. La moció posa de manifest els problemes d’addicions -molt sovint vinculats a situacions d’exclusió social, econòmica o residencial- perjudiquen la salut i les oportunitats de futur de les persones que els pateixen directament, i deriven en alguns casos en comportaments incívics i en conflictes de convivència, perjudicant la cohesió social i incrementant la preocupació per la seguretat.
L'Ajuntament crearà "de manera immediata" un grup de treball amb una entitat especialitzada i el suport de l'Àrea de Salut Mental de la Fundació Althaia i el Departament de Salut per planificar la posada en marxa d'un equip d'intervenció social, amb la participació dels Serveis Socials, l'equip de sensellarisme i salut pública "amb la finalitat d'analitzar els casos de les persones que consumeixen de forma abusiva a l'espai públic i promogui accions per resoldre'ls, acompanyar-los oferint alternatives i minimitzant les conseqüències d'una crisi de salut pública i social".
En paral·lel, es crearà un Pla Local de Prevenció de Drogodependències dins el Pla Local de Salut que es troba en fase de diagnosi i redefinir el Consell municipal específic de Drogodependències. A més, l'Ajuntament també treballarà en la dinamització quotidiana dels espais en què s'evidencien les conseqüències de les addiccions.