La Plataforma de Defensa de la Sanitat Pública del Bages denuncia que "els governs del PP i CiU continuen retallant injustament i innecessàriament la sanitat pública", ara "en forma de copagaments (més ben dit repagaments perquè la sanitat ja la paguem amb els nostres impostos) i exclusions". La plataforma recorda que "la nostra era una sanitat àmpliament reconeguda com una de les millors, per la seva universalitat, capacitat, qualitat, eficiència i costos econòmics força inferiors a moltes altres del nostre entorn" i ara, "amb l'excusa de la crisi" s'ha vist "retallada, copagada, privatitzada...".
La Plataforma de Defensa de la Sanitat Pública del Bages recorda les mesures que adopten els governs català i espanyol:
- Copagament d'1 euro per recepta mèdica (exclusivament a Catalunya) amb un topall de 62 euros l’any. Solament n’està exclosa menys del 2% de la població, els que cobren la Renda Mínima d’Inserció, pensions no contributives, prestacions d’Assistència Social i de la Llei d’Integració de Minusvàlids.
- Increment del copagament de les receptes mèdiques a tota la ciutadania activa (que treballa o està en atur) en funció de la renda, passant la gran majoria de pagar del 40 al 50% del preu dels medicaments. Incorporant els pensionistes al copagament dels medicaments, pagant la gran majoria un percentatge del 10%, amb topalls mensuals de 8 o 18 euros segons els ingressos de cadascú.
- Eliminació del finançament públic de 423 medicaments, que en cas de receptar-se haurà de pagar-los integrament el pacient. Es refereixen a medicaments relacionats amb malalties que consideren lleus, com alguns tipus d’ansietat, migranya, varius, hemorroides, deterioració cognitiva per l’edat, constipats, tos, inflamacions i altres
- Copagament del transport sanitari programat, per exemple desplaçaments que es fan en vehicles de transport sanitari per anar a fer sessions de radioteràpia, quimioteràpia, diàlisis, entre altres.
- Copagament de les pròtesis externes o ortopròtesis. Per exemple crosses, cadires de rodes i altres.
- Exclusió dels serveis de la sanitat pública dels immigrants sense papers encara que estiguin empadronats, a excepció dels menors de 18 anys i les dones embarassades fins el part. Solament se’ls atendrà en cas d’urgències.
La Plataforma denuncia que les mesures "són injustes socialment, perjudiquen a tothom, però sobretot penalitzen a les persones amb menys recursos i més malaltes" i recorda que a Espanya el 54% dels pensionistes cobra pensions inferiors als 650 euros i que l’augment per aquest any de l’1% de les pensions, "amb la pujada de l’IRPF i els copagaments farmacèutics s’ha traduït en realitat en la baixada de les pensions". L’expulsió dels immigrants sense papers del sistema sanitari afavorirà "problemes de salut, col·lapsarà els serveis d’urgències i contradiu el dret a la salut com a dret humà fonamental".