NEWSLETTER

Misògins contra les influencers

«Ni TikTok ni Instagram tenen cap mena de filtre o algoritme que freni de manera eficient els comentaris masclistes, feridors i reaccionaris contra les dones creadores»

Comentaris a una gamer.
Comentaris a una gamer. | Nació
24 de maig del 2024
Actualitzat el 26 de maig a les 22:54h

Serem sincers. A Next no ens prenem a la lleugera les onades reaccionàries que ara mateix travessen les xarxes. Ho hem explicat, en el marc de les eleccions del 12 de maig i en formats més generalistes: la ultradreta té camp per córrer a les nostres plataformes. Instagram i TikTok són els focus preferits, però aquest fenomen reaccionari no només es reflecteix en política. A nivell social, el problema és encara pitjor.Com demostraven les dades que vam exposar en un dels nostres reportatges, els homes joves viren a la dreta amb la mateixa virulència que Verstappen agafa una corba al Circuit de Catalunya. I un dels símptomes més clars és el de la misogínia. Us faríeu creus de l'onada contra les dones a les xarxes, digna d'un assetjador escolar en un passadís d'institut, que han de viure moltes de les creadores de contingut.

En aquest punt ens aturarem i us explicarem què passa. El cas de la influencer Lia Sikoraja us el vam exposar: "Puta guarra, desgraciada, ets una prostituta, com t'atreveixes, tant de bo deixis de ser influencer, t'has follat a tothom, sou totes iguals". Eren algunes de les milions -literalment- de respostes que afloraven a totes les imatges, piulades i vídeos de la influencer canària. I encara ho fan. Però és que no és l'única. Altres com la balear Abby (coneguda com a Littleragergirl, una de les més reconegudes en el món dels eSports i de Twitch a l'estat espanyol) van ser diana dels trolls pel simple fet d'haver-ho deixat amb la seva parella. A la majoria del seu contingut a TikTok o a Instagram les respostes parlen per si soles: "Des que ho has deixat estàs increïble", "són totes iguals, quan ho deixen", "la més fidel de totes".

I per què passa tot això? La impunitat és evident. Cap de les plataformes esmentades té cap mena de filtre o algoritme que freni aquesta mena de comentaris, i no es poden aturar perquè no hi ha insults explícits. A més, aquestes empreses situen tota la responsabilitat sobre els creadors. Sikora, per exemple, va haver de bloquejar els comentaris de desenes de vídeos fins que van passar certs mesos i la gent "es va cansar d'escriure-la". Van tornar-hi. Amb menys virulència, però allà hi són, perennes, pesats com una tona de ciment.

La qüestió és que aquesta impunitat a les xarxes ja es trasllada als carrers, als instituts, a les universitats i als espais públics. No és un fenomen que passa a l'ombra. Es produeix davant de tothom i ho pateixen moltíssimes dones. Encara que les creadores o influencers, de major impacte mediàtic, siguin la mínima excusa per exposar el problema, les noies joves i adolescents del nostre voltant viuen amb aquesta xacra. Dia rere dia. Als seus stories, a les respostes a les seves publicacions, piulades o, com tothom ja n'és conscient, caminant pel carrer. Una impunitat que no fa pinta que s'acabi.


Fins la setmana vinent!