La T-Mobilitat s'implementarà a finals del 2018

La seva tecnologia sense contacte permet pagar amb targeta o altres suports com ara rellotges, polseres, roba i telèfons mòbils | El nou sistema calcularà el preu del transport públic de manera personalitzada segons el desplaçament real de cada usuari

Antoni Poveda, Josep Rull i Mercedes Vidal mostren exemplars de la T-Mobilitat durant un acte al MWC aquest dimecres
Antoni Poveda, Josep Rull i Mercedes Vidal mostren exemplars de la T-Mobilitat durant un acte al MWC aquest dimecres | ACN
Redacció
01 de març del 2017
Actualitzat a les 14:22h

Antoni Poveda, Josep Rull i Mercedes Vidal mostren exemplars de la T-Mobilitat durant un acte al MWC aquest dimecres. Foto: ACN


El titular de Territori i Sostenibilitat Josep Rull ha presentat aquest dimecres dins el Mobile World Congress la T-Mobilitat, un nou sistema de transport que entrarà en vigor a finals del 2018. La seva validació es basa en la tecnologia sense contacte que dur incorporat un xip electrònic que es podrà implantar a la mateixa targeta i en altres suports com ara rellotges, polseres, roba i en telèfons mòbils que disposin de la tecnologia Near Field Communication (NFC).

Així, els usuaris de l'àrea de Barcelona ja no hauran de portar diferents targetes en funció de les zones o dels viatges que prevegin realitzar, sinó que el preu del transport estarà adaptat a la mobilitat de cada ciutadà de manera que es premiarà la recurrència: el preu del viatge serà més barat com més desplaçaments es facin. El sistema manté les bonificacions socials per a famílies nombroses, monoparentals, jubilats i aturats, i permet conèixer el perfil de l'usuari de transport, que disposarà d'un registre i un accés directe al seu compte.

La T-Mobilitat també permetrà calcular el preu del transport públic de manera personalitzada. És a dir, cada usuari pagarà en funció de les seves rutines de transport, dels quilòmetres recorreguts i de la freqüència amb què faci servir el transport públic. "A Catalunya hi ha una aposta de primer ordre per la smart mobility, i la T-Mobilitat és l’expressió més ambiciosa de la smart mobility al conjunt d'Europa", ha destacat el conseller Rull. 

Com es calcularà el preu?

La nova T-Mobilitat continuarà aplicant el sistema de zones tarifàries però amb relació a les zones de desplaçament real que faci cada usuari. D’aquesta manera, el preu del transport tindrà relació amb el nombre de zones del desplaçament. 

Si s’utilitza un servei urbà (Metro, Tramvia, Bus TMB, Bus AMB i Bus AMTU) es validarà a l’entrada i es descomptarà el preu d’una zona tarifària. Si s’utilitza un servei interurbà (FGC, Rodalies i Bus DGTM) es validarà a l’entrada -es descompta el preu del nombre màxim de zones d’aquell servei- i es validarà a la sortida, de manera que es retornarà l’import de les zones no consumides.

És un canvi del sistema tarifari integrat basat en afavorir la utilització del transport públic amb descomptes per ús, on el preu del transport públic estarà adaptat a la mobilitat real de cada ciutadà. Això vol dir que el preu del transport no serà més car, sinó més just. Es pagarà el que realment s’utilitza, fet que ara no passa.

Sistema de pagament

Un altre canvi important serà el sistema de pagament. Si ara es paguen tots els títols abans de fer-los servir i es compren en llocs concrets (estacions, estancs o quioscos...), amb la T-Mobilitat el sistema de venda permetrà el prepagament, el postpagament (domiciliació bancària), la recàrrega per internet i el pagament per mòbil quan la tecnologia ho permeti. 

A més, a mesura que augmenti la utilització, disminuirà el preu per viatge sense necessitat d’avançar els diners. També es podran recuperar els diners invertits en cas de pèrdua o sostracció del títol de transport.