16
de desembre
de
2017, 19:58
Actualitzat:
17
de desembre,
15:06h
Manuel Valls avui amb Albert Rivera. Foto: @CiutadansCs
"Si voleu veure polítiques d'esquerres, mireu a França". La veu de Manuel Valls retrona en el Pavelló Olímpic de la Vall d'Hebron, on el PSC celebra l'acte central de la campanya per a les eleccions europees. És el 21 de maig de 2014 i al míting hi assisteix un seguit de personalitats de la socialdemocràcia europea, entre els quals Martin Schulz, president del Parlament Europeu i actual líder de l'alemany SPD, i l'expresident del govern espanyol Felipe González.
Junt amb Martin Schulz en el míting del PSC del 2014. Foto: Adrià Costa
Aquell dia, Valls va posar-se l'auditori a la butxaca. Primer ministre de França en aquell moment, aspirant (no confessat) a l'Elisi, va defensar la seva gestió (més impostos a les rendes altes, contractació de 60.000 mestres) i va dir que si es volia comparar amb el que era una política de dretes, només calia mirar "a la Comissió Europea".
Miquel Iceta i Manuel Valls s'han reunit a Barcelona Foto: @socialistes_cat
Dilluns, amb Miquel Iceta
Aquest dissabte Manuel Valls ha tornat a seduir l'auditori. Però era un altre de molt diferent. L'ex-primer ministre francès ha vingut a Barcelona per donar suport a l'unionisme més descarnat. L'anunci de Ciutadans que Valls intervindria en un acte del partit durant la campanya va causar estupor i va fer que la resta de partits unionistes reaccionessin.
El més sorprès va ser el PSC. Miquel Iceta va moure cel i terra perquè Valls mantingués una trobada amb ell dilluns passat. Va ser un gest del francès envers l'antic company de la Internacional Socialista.
Manuel Valls en un acte de campanya del PP amb Xavier García Albiol i María Dolores de Cospeda Foto: PPC
Dissabte a primera hora, amb el PP...
També la candidatura de Xavier García Albiol, ja prou superada per Ciutadans, va fer mans i mànigues per mirar d'aprofitar la visita de Valls a Barcelona. Aquest dissabte a primera hora del matí, l'exdirigent del govern francès ha mantingut un col·loqui amb Albiol i la secretària general del PP i ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal. En una intervenció breu, ha dit que "Espanya no és una dictadura" i que s'havia de donar suport a la unitat d'Espanya perquè aquest no era tan sols "un problema de catalans i espanyols".
...i després, amb Ciutadans
Valls no ha canviat el seu discurs en l'acte celebrat per Ciutadans al migdia al Teatre Goya, on s'ha assegut al costat d'Albert Rivera, Inés Arrimadas i l'escriptor Mario Vargas Llosa. Ha tornat a dir que el 21-D es dilucida una cosa que va molt més enllà de Catalunya i d'Espanya, i que "Espanya és una democràcia".
De la seva trobada amb els tres partits unionistes que ha mantingut aquesta setmana, ha quedat clar que amb qui més sintonitza és amb Cs, elogiant la candidata Arrimadas. És una cosa que no ha fet en l'acte del PP. Davant la militància de la formació taronja, Vall ha demanat que de les urnes pugui sortir un missatge d'"esperança" per al projecte europeu.
El que fa un tuit
El vincle entre Manuel Valls i Cs és recent. Va ser arran d'un tuit elogiós del polític francès cap al discurs d'Arrimadas al Parlament del 26 d'octubre, el dia abans de la proclamació de la República catalana pel president Carles Puigdemont. Aleshores, Ciutadans va entrar en contacte amb l'ex-primer ministre. Va ser l'inici d'una gran amistat.
El que va del 2014 al 2017Le destin de l'Espagne et de la Catalogne se joue au Sénat espagnol et au Parlement catalan.Grande intervention de @InesArrimadas de C'S
— Manuel Valls (@manuelvalls) 26 d’octubre de 2017
Del míting de la Vall d'Hebron del 2014 a l'acte d'avui al Teatre Goya hi ha tres anys de la trajectòria política de Manuel Valls. El dirigent socialista -sempre situat en l'ala dreta del seu ja expartit- va ser designat primer ministre per François Hollande per mirar de redreçar la seva presidència. La política de retallades socials va fer que Valls i les bases socialistes i sindicals xoquessin frontalment.
El Partit Socialista Francès sempre el va veure amb desconfiança. Però ell va intentar ser el candidat a la presidència de la República. No va tenir sort. Poc després de perdre les primàries del PSF el 2016, Valls va abandonar el partit i, malgrat la mala sintonia personal amb Emmanuel Macron, li va donar suport. Un Macron que va fer del discurs de la "nova política" per damunt de dretes i esquerres un dels seus eixos principals. Precisament, una línia argumental a la qual Valls s'ha adherit per justificar el seu suport a partits de dretes a Catalunya. Tres anys després de venir a fer campanya pel PSC, avui Valls ha fet uns altres amics.