El Pont Aeri s'aferra al PNB per assegurar els pressupostos i cloure el 155 a Catalunya

El "lobby" empresarial convida el lehendakari Iñigo Urkullu el 14 de març a Madrid

20 de febrer de 2018, 19:17
Actualitzat: 19:20h

El lehendakari Iñigo Urkullu és considerat una carta d'estabilitat per l'alt empresariat. Foto: Europa Press


La gran empresa ho té clar: davant del xoc entre Catalunya i l'Estat i les tensions creixents al Congrés entre el govern del PP i Ciutadans, si s'ha de triar algú, opten per la carta Íñigo Urkullu. El lehendakari basc serà el proper convidat del Pont Aeri, en un acte que tindrà lloc a Madrid el 14 de març. L'encontre, que s'ha estat preparant les darreres setmanes, estava previst des de mitjan de l'any passat. Però l'evolució de la crisi política a Catalunya va forçar a ajornar una trobada a la qual només li faltava posar data.

Íñigo Urkullu va tenir un paper destacat en l'intent de mediació per desbloquejar el conflicte entre l'executiu espanyol i la Generalitat la tardor passada. La carta basca passava per aturar la declaració d'independència i convèncer el president Carles Puigdemont perquè convoqués eleccions el 27 d'octubre. Per molts empresaris, l'actuació del PNB al Congrés és el que més s'assembla al famós "peix al cove" que va caracteritzar la política de CiU en els anys -per ells, daurats- del pujolisme.  

El fòrum d'empresaris viu amb inquietud la prolongació de la inestabilitat política i que el conflicte de Catalunya amb l'Estat no dona senyals de desgel. En aquest context, vol jugar a fons la carta basca. Reforçar la figura d'Urkullu és clau des del punt de vista del Pont Aeri: el PNB aposta per l'estabilitat i està disposat a garantir l'aprovació dels pressupostos al Congrés, però difícilment ho farà si no es tanca l'abans possible l'etapa d'intervenció de l'autonomia catalana. És a dir, si es posa fi a l'aplicació de l'article 155.  

"En el món econòmic, ningú vol eleccions anticipades. Ni a Espanya ni a Catalunya", assegura un directiu empresarial. "Cal blindar l'estabilitat i totes les parts en conflicte han de ser capaces de cedir terreny. I en aquest escenari, la peça PNB és vista amb molt d'interès".  
El lobby aplega figures com l'editor de La Vanguardia, Javier Godó, Josep liu, president del Banc Sabadell, Enric Lacalle, el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, Rafael Fontana (Cuatrecasas), Salvador Alemany (Abertis), Luis Conde (Seeliger y Conde), José Manuel Entrecanales (Acciona), el conseller delegat de Gestamp, Francisco Riberas, Luca de Meo (Seat), Josep Sánchez Llibre (Conserves Dani), l'advocat Antonio Garrigues i el president d'Agbar, Àngel Simón, entre d'altres.