El paper de Puigdemont, TV3 i el poder del vicepresident: els serrells que frenen l'acord final

Fonts de la negociació assenyalen que l'entesa es tancarà la setmana vinent després que aquest divendres s'hagin reprès les converses entre JxCat, ERC i la CUP | El repartiment de l'àrea de mitjans i el rol del màxim dirigent dels republicans dins de l'executiu, entre els aspectes a tancar amb urgència

Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Jordi Turull caminen cap a una reunió del Govern
Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Jordi Turull caminen cap a una reunió del Govern | Govern
23 de febrer del 2018
Actualitzat el 24 de febrer a les 18:35h

Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Jordi Turull caminen cap a la reunió del Govern Foto: Govern


Després de la interrupció de les negociacions de dijous a la tarda, les converses entre Junts per Catalunya (JxCat) i ERC s'han reprès aquest matí a primera hora. "Estem en la fase final i l'acord arribarà aviat, a principis de la setmana vinent", recalquen fonts de les dues formacions consultades per NacióDigital. Hi ha serrells, això sí, que s'han de tancar. Els principals són el rol polític de Carles Puigdemont des de Brussel·les, en tant que president a l'exili i previsiblement reconegut de manera simbòlica pel Parlament dijous vinent, el repartiment de poder als mitjans públic i el pes del vicepresident, que recaurà -com la legislatura passada- en ERC. El puzle ha d'encaixar aviat.

En aquesta última fase de les converses s'hi ha tornat a sumar la CUP, que s'ha reunit durant 45 minuts amb el grup de Puigdemont i els republicans a mig matí. Els anticapitalistes, segons ha explicat el diputat Vidal Aragonés, esperen que JxCat i ERC els facin arribar un acord definitiu ben aviat per tal que el puguin validar a través del procés assambleari tradicional que fa servir la CUP per prendre decisions. I dins d'aquesta entesa global -investidura, formació de Govern i pla de l'executiu-, hi ha una sèrie de qüestions que hauran d'estar definides abans de desbloquejar la legislatura.

La funció de Puigdemont

El cap de cartell de JxCat, com va avançar dimecres NacióDigital, ha renunciat a ser investit al Parlament. Això permet posar en marxa un esquema de restitució simbòlica que serà votat a la cambra -a través d'una proposta registrada en solitari pel seu grup- i un aparell polític a Brussel·les -el Consell de la República- des del qual Puigdemont pretén liderar el procés constituent. Es tractaria d'una estructura sense fons públics, a l'estil d'un think tank, amb aportacions privades. Fonts d'ERC sostenen que el procés constituent, ja perfilat amb la CUP, cal liderar-lo des de Barcelona.
 

Acte d'inici de campanya de Junts per Catalunya Foto: Adrià Costa


Fins a última hora, segons fonts de la negociació, hi ha hagut "amenaces d'anar a eleccions" dels diputats més propers a Puigdemont. "Amb l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió, segur que aquesta temptació no reapareixerà", recalquen fonts de la negociació. Ja fa dies que JxCat i ERC tenen pactat evitar anar a nous comicis a través de la investidura efectiva d'un candidat designat pel president a l'exili, molt probablement Jordi Sànchez, empresonat a Soto del Real.

Pes polític del vicepresident

"En cap moment ens hem plantejat eliminar la vicepresidència del Govern", recalcava ahir al vespre un alt dirigent de JxCat. Negociadors d'ERC, però, insistien durant els últims dies que existia aquesta voluntat. La discrepància, en tot cas, passa pel pes polític que ha de tenir aquest vicepresident, plaça designada per als republicans. Si se segueix l'esquema de la legislatura passada, el càrrec anirà associat al de la conselleria d'Economia. Segons publicava el diari Ara, Pere Aragonès seria el dirigent més ben posicionat per convertir-se en l'home fort d'ERC al futur Govern.
 

Cartell electoral d'ERC Foto: Adrià Costa


ERC també aspira a un reconeixement del vicepresident Oriol Junqueras, empresonat des del 2 de novembre a Estremera. Molt possiblement el líder republicà no podrà exercir el mateix càrrec que en l'anterior legislatura, tot i que existeix la possibilitat -en el moment en què Puigdemont faci efectiu el pas al costat-, que se'l postuli com a president seguint la cadena de legitimitat. No hi ha previsió, però, que Junqueras pugui sortir de la presó provisional abans que arrenqui el judici al Tribunal Suprem contra el procés.

El control dels mitjans públics

Les demandes republicanes, a banda, passen per situar sota el paraigües de la vicepresidència àrees molt rellevants com els mitjans públics, l'àrea de comunicació de l'executiu i la tasca de portaveu. Fonts de la negociació afegeixen que ERC voldria tenir pes en la decisió sobre la direcció de TV3 i també de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Les mateixes fonts indiquen que, en les últimes hores, dirigents de l'antiga Convergència s'han mostrat preocupats per aquesta voluntat republicana de tenir veu i vot en el futur dels mitjans públics, i que això ha enterbolit el desenllaç.
 

Vicent Sanchis, en la introducció del debat Foto: Adrià Costa


Les dues formacions, malgrat aquestes discrepàncies -uns i altres s'acusen de "voler-ho tot" mentre apel·len a un repartiment del 50% per a cadascú de les cadires i del pressupost-, preparen un pla econòmic que permeti afermar el futur de TV3, amenaçat per la polèmica amb l'IVA que li reclama el ministeri d'Hisenda. La televisió pública catalana s'ha vist obligada a cancel·lar programes per la situació econòmica.

Cares noves a Govern

Davant la impossibilitat que Puigdemont sigui a Palau i les dificultats perquè Jordi Sànchez assumeixi de manera efectiva la presidència empresonat com està a Soto del Real, un dels escenaris més probables és que el màxim càrrec del país l'acabi exercint Jordi Turull, conseller de la Presidència i que en teoria hauria de repetir despatx. En la resta de càrrecs governamentals s'hi esperen cares noves, com ara les de Laura Borràs -Cultura- o bé Elsa Artadi, que podria ocupar Empresa o la secretaria del Govern.
 

Reunió del consell executiu del Govern, aquest dimarts. Foto: ACN


Josep Rull té tots els números de repetir com a conseller de Territori mentre que Raül Romeva, fins ara a Exteriors, hauria de canviar de departament en cas que la conselleria no repetís en l'organigrama i les funcions passessin a Presidència. Albert Batet, alcalde de Valls, també té opcions d'entrar a l'executiu, així com també dirigents locals del PDECat com ara Marc Solsona -diputat i alcalde de Mollerussa- i Miquel Buch -exalcalde de Premià de Mar-. Qui sembla allunyada de formar part del Govern és Marta Rovira, secretària general d'ERC, que seguiria com a presidenta del grup parlamentari.