El PDECat tria candidat a Barcelona a l'espera de bastir la fórmula electoral

La formació escollirà el cap de cartell el 12 de maig i preveu presentar-se amb una llista àmplia que vagi més enllà de les sigles del partit

02 de març del 2018
Actualitzat a les 12:21h

Marta Pascal, Mercè Homs i Magda Oranich, en roda de premsa Foto: PDECat


El PDECat ja ha posat en marxa el procés de primàries per escollir candidat a Barcelona per a les eleccions municipals del 2019 a l'espera de saber amb quina fórmula es presentarà als comicis. Una fórmula que es preveu més enllà de les sigles del partit i que podria assemblar-se a Junts per Catalunya, liderada per Carles Puigdemont el 21-D, però en clau local. En aquest sentit, és possible que el cap de cartell escollit pels associats del PDECat acabi integrant-se dins d'una llista més àmplia.

"Junts per Catalunya és una coalició electoral formada també amb el PDECat, i podem fer les coses junts", ha apuntat Pascal, preguntada per si la candidatura de Puigdemont posa en marxa una llista pròpia a Barcelona. "Hem d'anar a buscar perfils molt diversos. Les primàries són per buscar candidats que puguin aglutinar quanta més gent millor. En el seu moment ja decidirem el millor nom i la millor manera. Però no s'entra en cap situació estranya amb el grup parlamentari de Junts per Catalunya, on hi ha gent del PDECat i independents. Ja decidirem amb quin nom [anem a Barcelona]", ha assenyalat la coordinadora general de la formació.

"Els que vam decidir que fèiem una coalició electoral vam ser el PDECat", ha indicat Pascal. "Estem seguint els canals que pertoquen, ja decidirem amb quin nom ens presentem", ha recalcat la dirigent nacionalista. "Hem de tenir tarannà obert per anar a buscar gent, i si no ho féssim no llegiríem el moment del país", ha apuntat Pascal, que s'ha congratulat pel resultat del 21-D.

Homs ha subscrit la reflexió de Pascal: "La prova de tot això és que en les primàries s'hi pot presentar gent del partit i gent independent". "S'hi poden presentar persones de tota mena i de tota condició", ha indicat. De moment, segons la coordinadora general, no hi ha cap nom. "No farem cap aposta concreta. Els qui millor poden escollir són els associats del partit", ha recalcat la dirigent nacionalista.

Procés intern

Homs ha indicat que el partit "té un projecte", i ha recordat que a les primàries s'hi puguin presentar independents. Les votacions es faran entre l'11 i el 12 de maig. Els avals per presentar-se són excloents: cada associat només pot avalar una persona. Fins al dia 9 de març a les dotze del migdia es poden presentar les precandidatures, i fins al 8 d'abril es recullen els avals -100 a nivell intern, 500 a nivell extern-. La campanya serà del 12 d'abril fins al 10 de maig, i se celebrarà en tots els districtes. L'11 i el 12 de maig se celebren les eleccions per triar el candidat definitiu.

"Amb Colau només podem tenir paraules de desagradament. Està espatllant la ciutat", ha recalcat la presidenta de la federació barcelonina del PDECat. "La persona que escollim volem que siguin el proper alcalde de la ciutat. Això portarà beneficis per a tots els ciutadans de Barcelona i del país", ha destacat Homs, que vol un "procés obert i generós" per tal que les primàries siguin un revulsiu.

Es posa en marxa, també, el comitè organitzador de les primàries, que presidirà Magda Oranich al costat d'onze persones més. "El país segueix funcionant, tot i el 155", ha reflexionat Oranich, que ha indicat que la posada en marxa de les primàries indica que s'està construint una ciutat "més oberta".

"Tenim ambició per liderar la ciutat de Barcelona. No pot seguir ni un minut més en mans d'aquest equip de govern", ha apuntat Pascal. "La capital catalana mereix molt més, i des del PDECat podem teixir un projecte molt transversal, molt obert, que vagi a buscar la transversalitat per als barcelonins i les barcelonines", ha indicat la coordinadora general del partit, que ha defensat que hi ha moltes persones "preparades" per assumir responsabilitats de cara a les eleccions municipals.

Pendents de Munté

El reglament de la tria interna fa mesos que es va aprovar, i una de les especificitats que inclou és que s'hi poden presentar independents. Una de les dirigents més ben posicionades per liderar la llista és Neus Munté, presidenta del PDECat, tot i que al llarg dels últims mesos han aparegut noms com el de Ferran Mascarell, exdelegat del Govern a Madrid, que va arribar a contactar amb empreses de comunicació per preparar la campanya. Xavier Trias, exalcalde i veu respectada dins del partit, va assenyalar en una entrevista en aquest diari que la seva aposta seria Joaquim Forn.
 

Marta Pascal i Neus Munté, en un consell nacional del PDECat Foto: Julio Díaz / PDECat


El conseller d'Interior, pres a Estremera, ho tindria complicat des del punt de vista judicial. Tota la cúpula del procés dona per fet que els empresonats acabaran com a mínim inhabilitats, de manera que Forn tindria poc marge per ser cap de cartell. Una altra de les que havia mostrat interès per liderar la llista és Joana Ortega, exvicepresidenta del Govern i exdirigent d'Unió, que està inhabilitada pel 9-N. Santi Vila, que havia ambicionat aquesta responsabilitat, s'ha allunyat de la política -ara està al sector privat- i té obert un procés disciplinari intern al PDECat.

Fórmula per definir

Aquest procés de primàries arrencarà sense tenir encara definida la fórmula amb la qual el PDECat es presentarà a les eleccions municipals. Artur Mas, abans d'acomiadar-se de la presidència del partit, tenia la idea de bastir una llista unitària amb ERC per destronar Ada Colau i traslladar la unitat sobiranista -ara pendent de l'acord global per la investidura, la formació de Govern i el full de ruta- a l'Ajuntament de Barcelona. Els dirigents nacionalistes, però, tenen clar que els republicans -amb Alfred Bosch ja escollit com a candidat- no s'hi volen avenir. ERC aspira a l'alcaldia i es refugia en les enquestes per defensar la candidatura de Bosch. El fet d'anar amb llistes separades el 21-D ja indica que l'etapa de Junts pel Sí ha quedat enrere i, de moment, no tornarà.

Sí que existeix la possibilitat que el PDECat acabi bastint una candidatura a l'estil de Junts per Catalunya a les últimes eleccions al Parlament. Una llista, en resum, que podria portar un nom del tipus Junts per Barcelona i que liderés un independent de prestigi i que inclogués dirigents del partit, entre els quals la persona que els afiliats escullin al maig en el procés de primàries. La intenció, en tots els casos, és plantejar un programa de ciutat alternatiu al de Colau i poder tornar a governar, malgrat que les enquestes situen ERC com a competència directa de Barcelona en Comú.