El serial Dani Olmo (que també afecta Pau Víctor) s'apropa al seu final, almenys pel que fa a les vies de les administracions esportives. El Barça ja ha presentat aquest dimarts al matí la petició cautelaríssima davant el Consell Superior d'Esports (CSD), que depèn del govern espanyol, perquè el terrassenc i el santcugatenc puguin ser inscrits de nou al primer equip.
Des del club hi ha optimisme en què aquest cop se li doni la raó, cosa que ja han descartat fer tant la Lliga com la Federació Espanyola de Futbol (RFEF). El Barça s'acull a un motiu de "força major" perquè no va rebre el comprovant del pagament dels 28 milions per la concessió dels seients VIP del nou Camp Nou abans del 31 de desembre, termini legal per a la inscripció.
El Barça juga a contrarellotge des de fa diversos dies, una tònica habitual en el segon mandat de Joan Laporta, però ara té especial pressa. El recurs no s'ha pogut presentar fins aquest dimarts perquè és el primer dia hàbil per fer-ho, després de Reis, i aquest mateix dimecres es disputa la semifinal de la Supercopa d'Espanya a l'Aràbia Saudita. Si el CSD no dictamina en les pròximes hores, Olmo i Víctor es quedaran a la grada.
En la decisió final pot contribuir-hi un informe de la RFEF que és favorable al Barça, en què reconeix que el club té part de raó i que el reglament hauria de modificar-se. Una decisió sorprenent, ja que la Federació s'havia alineat amb els equips que han posat la lupa en els moviments al Barça, com són l'Atlètic de Madrid, el Sevilla i l'Athletic Club.
Però més enllà de la decisió en el curt termini, una negativa del CSD deixaria la situació de nou en mans de la justícia ordinària. El Tribunal Administratiu de l'Esport hauria de decidir, ara sí, de manera definitiva sobre la inscripció. Si arribés aquesta última negativa, tots dos jugadors no podrien disputar més partits amb el Barça aquesta temporada.
Una decisió que pot reforçar o erosionar Laporta
Si bé la inscripció és transcendental en l'àmbit esportiu, les conseqüències poden arribar fins a la junta directiva i el seu president. L'oposició, amb Víctor Font i Joan Camprubí com a cares visibles i futurs presidenciables, ja ha demanat a Laporta que presenti la dimissió immediata i l'ha amenaçat amb una moció de censura si no deixa el càrrec. Jaume Giró, exmembre de la candidatura de Laporta, també ha carregat contra el president.
La realitat és que si la inscripció acaba arribant, Laporta se'n veurà reforçat malgrat la demora en els tempos. L'aficionat blaugrana està acostumat a viure situacions límits en els últims anys després del nefast llegat heretat de la gestió de Bartomeu i, almenys fins ara, el president no se n'ha vist perjudicat de cara a l'opinió pública.
Ara bé, l'escenari contrari el deixaria molt tocat. Un fracàs en la inscripció d'Olmo seria la gota que faria vessar el got en una gestió que ha deixat algunes ombres. Si bé Laporta té èxits per treure pit, com el contracte amb Nike o l'aposta personal per Hansi Flick, també té crítiques per la gestió precisament de les inscripcions o els tempos de retorn al Camp Nou.
Malgrat tot, una moció de censura té unes possibilitats força limitades de tirar endavant. Aquesta mesura només va ser efectiva contra Bartomeu, en una situació que era molt més dramàtica que la d'ara. En tot cas, en un club democràtic com és el Barça, el soci haurà de fer-se dues preguntes. Laporta continua sent la millor persona per estar al capdavant del Barça? Realment hi ha algú millor a l'oposició que li pugui plantar cara?