Què és el vot de censura amb què l'oposició amenaça Laporta i què caldria perquè prosperés?

Grups, plataformes i associacions signen un comunicat conjunt per exigir la dimissió del president del Barça arran del cas Olmo i el no fitxatge d'Heurtel

Joan Laporta, en una imatge d'arxiu
Joan Laporta, en una imatge d'arxiu
Marc Orts
05 de gener de 2025, 12:18
Actualitzat: 14:18h

La situació a Can Barça és complicada i al president, Joan Laporta, se li acaba el marge. Després que la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) hagi negat la inscripció de Dani Olmo i Pau Víctor a la Lliga i la directiva s'hagi fet enrere amb el fitxatge de Thomas Heurtel a la secció de bàsquet quan el jugador ja volava amb la família cap a Barcelona han fet perdre la paciència a l'oposició i a bona part de l'afició. Per això, grups, plataformes i associacions vinculades al Barçahan exigit la dimissió de Laporta en un comunicat conjunt aquest diumenge.

El fet és que, en cas que el president blaugrana no abandoni el càrrec, amenacen amb l'anomenat "vot de censura" que no és inèdita, ja que Agustí Benedito ja en va impulsar una contra Josep Maria Bartomeu el 2020 i, abans, Josep Lluís Núñez i Joan Laporta ja en van haver de superar dues més. Però, en què consisteix i què necessitaria per prosperar?

El vot de censura és l'únic mecanisme que contemplen els estatuts del Barça perquè els socis puguin fer fora una directiva o una part d'aquesta contra la seva voluntat. És l'article 41 el que en regula el funcionament i n'estableix els requisits per a ser presentat i, en cas de superar aquesta barrera, perquè prosperi.

El cert és que els estatuts posen unes condicions molt restrictives que dificulten l'èxit de la mesura. I és que qualsevol soci pot presentar el vot de censura si compta amb el suport del 15% dels electors amb dret a sufragi actiu, que actualment implica prop de 20.000 adhesions. Abans de la presentació formal, però, cal dirigir un escrit a la directiva amb tots els detalls i sol·licitar-li que entregui les paperetes oficials per justificar aquests suports amb un termini de cinc dies. Aleshores, els impulsors compten amb 14 dies per presentar els suports oficials.

Quants vots calen per guanyar el vot de censura?

Una vegada confirmada la presentació del vot de censura, hi ha deu dies hàbils per constituir la Mesa del Vot de Censura, que serà la responsable de promoure i controlar el procés. Aquesta estarà presidida per un delegat de la Federació Catalana de Futbol (FCF) i formada també pels dos primers socis firmants de la sol·licitud i dos membres de la directiva.

Després de comprovar que es compleixin tots els requisits, la Mesa convocarà la votació segons l'article 43.2 amb una antelació mínima de cinc dies. Per prosperar, cal que dos terços dels vots siguin afirmatius i que el total d'aquests superi el 10% dels socis del club. Aleshores, la junta o els membres concrets afectats quedaran automàticament fora dels càrrecs.