Sánchez truca Torra per la investidura després de mesos de veto institucional

El líder del PSOE i el president de la Generalitat parlaran per telèfon a les 9.15 en el marc d'una ronda amb tots els dirigents autonòmics

Quim Torra i Pedro Sánchez, al Palau de Pedralbes
Quim Torra i Pedro Sánchez, al Palau de Pedralbes | La Moncloa
17 de desembre de 2019, 06:00
Actualitzat: 8:37h
La situació entre la Generalitat i la Moncloa és tan complexa que s'ha hagut de negociar, fins i tot, l'hora de la trucada que farà Pedro Sánchez a Quim Torra després de setmanes de veto institucional al president de la Generalitat. El líder del PSOE i candidat a la investidura aixecarà el telèfon a les 9.15 i marcarà el telèfon del seu homòleg català, que el va trucar fins a cinc vegades en el moment més delicat dels aldarulls generats després de la sentència del Tribunal Suprem. El contacte d'ara no és casual i s'emmarca dins la ronda que està fent Sánchez amb tots els dirigents autonòmics per abordar una investidura que considera urgent i que està en mans d'ERC.

El líder del PSOE, després de ser nomenat pel rei com a candidat a president, va anunciar en una compareixença a la Moncloa que es posaria en contacte amb tots els presidents autonòmics i amb el president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, Abel Caballero. Al seu torn, Adriana Lastra, portaveu parlamentària socialista, es reunirà amb tots els portaveus al Congrés -inclòs Vox- per explorar el suport a la investidura. Sánchez aspirava a ser escollit aquesta setmana, però la negociació amb els republicans encara està encallada a l'hora de bastir una mesa de diàleg institucional que serveixi per trobar una sortida al "conflicte polític".

Fonts de Presidència, quan es va conèixer la intenció de Sánchez de trucar, van assenyalar que el contacte no solucionava res i que calia "respecte institucional i bilateralitat" entre Catalunya i Espanya. Les mateixes fonts van apuntar, a banda, que era necessari un "reconeixement dels subjectes polítics" i posar damunt la taula una proposta "democràtica" per "donar sortida a l'autodeterminació i la fi de la repressió". "Cal que tothom estigui a l'altura del moment polític i encari el conflicte amb valentia i coratge, i no amb gestos buits i eixorcs", destacaven des de Palau.

Un any de Pedralbes

La trucada coindicirà pràcticament amb el primer aniversari de la cimera de Pedralbes, en la qual hi va haver dues reunions: una entre presidents i una altra amb membre dels dos governs -Meritxell Batet, Carmen Calvo, Elsa Artadi i Pere Aragonès-. De la trobada en va sortir un comunicat conjunt en el qual es coincidia en assenyalar l'existència d'un "conflicte sobre el futur de Catalunya" i, a pesar de les coincidències, les dues administracions es proposaven "avançar en una resposta democràtica" dins de la "seguretat jurídica", terme que Sánchez va tornar a fer servir divendres passat.

Les negociacions posteriors a Pedralbes es van torçar i Espanya es va dirigir cap a unes noves eleccions després del fracàs dels pressupostos de Sánchez al Congrés, i la relació no ha millorat des d'aleshores. La cimera del'any passat és considerada com un "bon punt de partida" per al Govern a l'hora de reprendre una mesa de diàleg institucional que, segons la Generalitat, ha d'estar comandada per Torra i el líder del PSOE.