El Barça-Madrid de les manilles: «El Clàssic es pot aprofitar per a coses més importants que el futbol»

El 16 de març del 2002 dos independentistes van emmanillar-se a les porteries del Camp Nou mentre es disputava el partit entre blaugranes i blancs

La premsa va ser crítica amb la seguretat del club
La premsa va ser crítica amb la seguretat del club
18 de desembre de 2019, 14:10
Tsunami Democràtic manté la intenció d'aprofitar el Clàssic d'aquest dimecres per visibilitzar dins i fora del Camp Nou el conflicte polític català. De reivindicacions polítiques a la grada se n'han viscut moltes en els enfrontaments entre els dos equips, però a la gespa menys. Una d'elles va tenir lloc el 16 de març del 2002. També al Camp Nou, dos independentistes d'Endavant-Osan van saltar al rectangle de joc per emmanillar-se a una de les porteries.

La Unió Europea celebrava aquells dies la seva cimera de caps d'estat a la ciutat i el dia 16 una manifestació amb el lema "Contra l'Europa del capital i de la guerra" va aplegar a Barcelona 250.000 persones segons la Guàrdia Urbana i mig milió segons els organitzadors. La casualitat va voler que el Clàssic es jugués el mateix dia 16 al Camp Nou. El partit va acabar amb empat a un, amb gols de Xavi i Zidane. 

Quan s'havien jugat dos minuts de partit, dos joves van saltar a la gespa amb samarretes amb el lema "Aturem l'Europa del capital". Un d'ells era Andreu Ginés, que recorda l'episodi a NacióDigital. "La consigna era saltar a la gespa la primera vegada que la pilota sortís fora", explica. I així ho van fer.

Esquivant els agents de seguretat privada, es van emmanillar a la porteria que defensava el Barça i van tardar set minuts en treure'ls d'allà. "El cap de seguretat estava rabiós i feia que ens estiressin dels braços tot i saber que així no aconseguirien res", afirma.

Ginés detalla que van optar per les manilles per la "facilitat" que representava introduir-les a l'estadi. "Poden passar perfectament pel control de seguretat", diu. 

Escridassada i suport

També recorda Ginés la reacció del públic assistent al Camp Nou quan van veure l'acció reivindicativa. "Bona part la grada ens va escridassar tot i que algun grup també ens va donar suport".

No seria l'única acció reivindicativa aquell dia sobre la gespa. Minuts després un altre militant d'Endavant va saltar al rectangle de joc i va ser detingut abans que pogués desplegar una pancarta contra el Pla Hidrològic Nacional.

Sí que van poder desplegar la seva pancarta dos joves bascos que van irrompre a la gespa durant a segona meitat per demanar l'acostament dels presos d'ETA al País Basc i mostrar una ikurriña.

Una bona mostra que el Clàssic d'aquell any va ser especialment reivindicatiu. "Un partit així és molt llaminer", diu Ginés. Aquest dimecres el Tsunami s'ha tornat a fixar en el Barça-Madrid com a altaveu. "El Clàssic pot servir per a coses més importants que el futbol", conclou Ginés. 
Arxivat a