VÍDEO L'emotiu cant d'«Els Segadors» en el Sant Esteve més reivindicatiu del Palau de la Música

A la cloenda del concert s'ha desplegat una pancarta de Tsunami Democràtic enmig de crits de "llibertat presos polítics"

La pancarta de Tsunami, al Palau de la Música
La pancarta de Tsunami, al Palau de la Música | ACN
Redacció
27 de desembre de 2019, 07:03
Actualitzat: 7:21h

El Concert de Sant Esteve al Palau de la Música ha reunit aquest dijous al vespre la família coral de l'Orfeó Català per cantar el Nadal i ha acabat amb reivindicacions sobiranistes i una pancarta de Tsunami Democràtic penjada des de la galeria de l'orgue.

Com ja és habitual des de fa uns anys, les últimes peces del concert, entre les quals Els Segadors, han culminat amb reivindicacions del moment polític, aquest any amb banderes estelades entre el públic i els intèrprets, crits de "llibertat" i "independència" i una pancarta del Tsunami, que ha estat iniciativa dels cantaires. 

Peces internacionals, tradicionals catalanes i quatre estrenes han bastit un repertori que ha buscat l'alegria, l'emoció i la reflexió del públic. Els artífexs del concert van voler aprofitar que moltes de les cançons parlen del camí cap a Betlem per visualitzar el drama que es viu al Mediterrani i en altres rutes migratòries. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assistit al concert.

Ràpidament, les xarxes s'han omplert de vídeos on es pot veure el Palau ple d'estelades i amb el cartell del Tsunami Democràtic penjant d'un dels balcons: El president Quim Torra no ha pogut evitar emocionar-se i ha fet una piulada agraïnt-ho: Altres reivindicacions que s'han pogut veure han estat els llaços grocs que lluïen alguns dels directors de les corals, com ara Xavier Puig Ortiz, el director del Cor de Cambra del Palau.

El camí a Betlem

Aquest any la temàtica del concert ha girat entorn al camí cap a Betlem, en una al·legoria al procés personal que viu cada persona al llarg de la seva vida. A més, també s'ha recordat el drama migratori dels refugiats i la gran quantitat de persones que moren cada dia a les aigües del Mediterrani incorporant temes com La mia stela, d'Ivo Antognini. Una peça que el compositor va escriure recordant la mirada d'un nen que va arribar a la platja de Lampedusa després de dies de por al mar. 

El concert ha comptat amb la participació de tots els cors: l'Orfeó Català, el Cor de Cambra de Palau i totes les formacions de l'escola coral (Cor Jove, Cor de Noies, Cor Infantil i Cors de Mitjans i Petits). La direcció general del concert ha estat a càrrec del director musical i artístic Simon Hasley (a més dels diferents directors titulars dels cors), mentre que la direcció escènica ha recaigut en mans de Dani Coma, creador del grup Macedònia. 

A més, també s'han estrenat l'obra del compositor convidat d'aquest any al Palau, Joan Magrané, Inventant el naixement, que parteix d'un poema de Blanca Llum Vidal, i la fantasia coral de Josep Vila i Casañas Una estrella cau al prat, que està inspirada en textos sagrats, cançons populars i melodies tradicionals. 

La pancarta de Tsunami al Palau de la Música. Foto: ACN


El concert ha arrencat amb tots els cors en escena, amb un fragment de Cantata de Nadal de Daniel Pinkham i ha continuat amb la interpretació del Cant dels joves de Carles Prat, que versa sobre un poema de Joan Maragall.  Per segon any consecutiu, el concert ha conclòs amb Els Segadors, novetat que es va incloure l'any passat. 

Des de 1913 

Com ha explicat el Palau de la Música, el Concert de Sant Esteve, que se celebra des de l’any 1913, és una de les fites anuals més importants del Palau i un dels concerts nadalencs amb més tradició d’Europa. En aquests 106 anys d'història, el concert només es va deixar de fer en diverses ocasions, per circumstàncies excepcionals com la Guerra Civil, la primera postguerra, la gran nevada del 1962 o la reestructuració del cor.
Arxivat a