La precampanya catalana condiciona el calendari de la taula de diàleg

JxCat i ERC tornen a mostrar discrepàncies per donar forma a la negociació entre governs: la Moncloa atén les peticions dels republicans d'activar-la la setmana que ve i Torra se'n desmarca

Pedro Sánchez i Quim Torra, el dijous 6 de febrer a Palau
Pedro Sánchez i Quim Torra, el dijous 6 de febrer a Palau | Josep Maria Montaner
Oriol March / Joan Serra Carné
19 de febrer de 2020, 19:41
Actualitzat: 21:15h
L'independentisme es congregarà el 29 de febrer a Perpinyà per retre homenatge a l'exili. El gran protagonista de l'acte a la Catalunya Nord, que es pretén que sigui transversal perquè el convoca el Consell per la República, serà Carles Puigdemont, convertit en eurodiputat després d'un llarg periple de combat contra les autoritats judicials espanyoles. I, en ple clima preelectoral, cada missatge de l'expresident serà escrutat al detall, perquè Puigdemont és el principal argument electoral de Junts per Catalunya (JxCat), a l'espera de definir la candidatura. La mobilització de l'últim cap de setmana de febrer a Perpinyà, que es preveu massiva, donarà el tret de sortida, doncs, a la precampanya catalana.

I al centre de la precampanya hi ha la taula de diàleg entre governs, que abans de posar-se en marxa ja genera polèmica. Les diferències entre JxCat i ERC s'han fet més evidents aquest dimarts, quan la Moncloa ha informat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, havia proposat que la primera trobada fos dilluns vinent, 24 de febrer, a Madrid. El govern espanyol ha mogut fitxa primer.

Indiferent a la bronca que la dreta li organitza al Congrés en cada sessió de control, Sánchez atenia d'aquesta manera les peticions d'ERC, que en les últimes 48 hores havia insistit en la necessitat que la primera reunió de la negociació entre governs se celebrés la setmana que ve . "Em sembla bé que es produeixi la reunió", ha apuntat al matí Gabriel Rufián des del Congrés. JxCat, per boca tant de Laura Borràs -dilluns- com de Meritxell Budó -dimarts i en nom del Govern-, havia refredat les exigències dels republicans.

Avui ha estat el torn del president, Quim Torra. Fonts del Palau de la Generalitat han reaccionat ràpidament a la proposta de la Moncloa. L'han qualificada de decisió "unilateral" de Sánchez, tot fent evident que Torra no avala -almenys de moment- la data del 24 de febrer. El Govern continua enredant-se amb el calendari de la taula de diàleg: ERC busca fer bo l'acord amb el qual va arribar amb el PSOE que va permetre la investidura de Sánchez mentre que JxCat, pensant com els republicans en termes electorals, no té pressa per avançar. L'espai de Puigdemont interpreta que la falta de progressos en aquesta carpeta erosiona més ERC.


La Moncloa i la Generalitat no han concretat, doncs, si dilluns que ve hi haurà cimera entre governs. Tampoc hi ha certeses de qui l'integrarà, per bé que s'hi esperen representants governamentals de les dues formacions del Govern. Tant Torra com Pere Aragonès han mostrat la seva voluntat de participar-hi. També hi serà Sánchez, al capdavant de la delegació de l'executiu espanyol.

La guerra de comunicats del dia ha arrencat quan ha transcendit que el gabinet de Sánchez s'havia posat en contacte amb el del president Torra, que li ha demanat comunicar la data "conjuntament" quan estigués acordada. "El president Torra i el president Sánchez van acordar a la reunió del dijous 6 de febrer al Palau de la Generalitat que dos equips tècnics designats per ells mateixos acordarien la data de la mesa de negociació, el lloc de reunió i l'ordre del dia", han apuntat fonts de Presidència, que també han constatat que la Moncloa encara no ha designat el seu equip tècnic pensat per preparar la trobada. 

A la tarda s'ha pronunciat Aragonès, en la presentació d'un llibre -firmat per la periodista Magda Gregori- que desgrana el seu "independentisme pragmàtic". El vicepresident del Govern ha demanat "anar per feina" i ha recordat que els "detallets" -en referència a la data de la reunió- no formaran part de la "història". "Hi serà si som capaços de trobar solucions", ha recalcat el dirigent d'ERC. Un missatge sense referències explícites a Torra.

El mediador, un altre punt de fricció

A banda del calendari, la discrepància pel mediador condiciona l'arrencada de la taula de diàleg. JxCat i ERC, integrants d'un Govern que és a punt de conèixer la seva data de caducitat, no comparteixen la necessitat d'aquesta figura, rebutjada també per la Moncloa. El portaveu parlamentari de JxCat, Eduard Pujol, ha insistit aquest dimecres que els desacords en els preparatius del diàleg són la demostració de la "necessitat" d'un mediador.

Per JxCat, una figura que exerceixi la mediació és un requisit "obligatori" perquè l'ha votat el Parlament -amb els vots a favor també d'ERC i la CUP- i perquè, si no hi ha res a amagar, no hi ha d'haver cap impediment per situar algú independent a monitoritzar les converses. Els republicans no menyspreen el mediador, però no el consideren fonamental per arrencar el diàleg amb l'Estat.

"La data i el mecanisme la van pactar Pedro Sánchez i el president Torra. És el que s'ha d'aplicar. Cal respectar el que es va acordar. Aquest és un conflicte entre la Generalitat i la Moncloa", ha assenyalat Pujol davant les informacions que apunten que la data proposada pel govern espanyol va sorgir d'una reunió entre Adriana Lastra, portaveu parlamentària del PSOE, i Gabriel Rufián, cap de files d'ERC a Madrid. "Reclamem un treball previ entre governs", ha insistit Budó.


La reunió entre governs l'han de preparar dos equips tècnics -el català estarà designat directament per Torra- i, en les previsions més pessimistes, no hauria de passar de la primera setmana de març. Un escenari, per cert, que a Palau ja tenien en compte des de la reunió entre el president i Sánchez del 6 de febrer.

En aquella trobada, segons va voler puntualitzar Budó després de la reunió del consell executiu de dimarts, va ser el president espanyol qui es va comprometre a arrencar la taula abans que acabi el febrer, mentre que Torra no ho va donar explícitament per fet. "No ve d'uns dies", va insistir la portaveu del Govern. Malgrat això, a la sala de màquines republicana se segueix comptant que la setmana que ve -especialment intensa, perquè culmina amb l'acte del Consell per la República a Perpinyà- hi pot haver cimera. La precampanya catalana ho condiciona tot.
Arxivat a