El govern espanyol reconeix que «no es pot regular tot»

Fernando Simón assegura que Catalunya i la Comunitat de Madrid estan entrant en la mateixa tendència de descens que la resta de comunitats

Fernando Simón, en roda de premsa.
Fernando Simón, en roda de premsa. | Moncloa
10 de maig de 2020, 12:34
Actualitzat: 12:35h
Fernando Simón, director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha assegurat que l'evolució de la pandèmia continua de manera positiva. A la pregunta sobre les xifres de Catalunya, Simón ha recordat que ha compartit amb la Comunitat de Madrid un major impacte i és on hi va haver inicialment una saturació dels serveis essencials, però que ara Catalunya ha entrat en la mateixa dinàmica de descens de la resta de comunitats.    

Simón ha reconegut que "pot haver rebrots", però que les autoritats estan actuant amb una enorme prudència. Les mesures que s'han adoptat són les "correctes", ha dit, però tothom ha d'actuar amb la màxima responsabilitat. Davant de diverses preguntes sobre detalls d'actuació entre la fase 0 i la fase 1, i de si està permès tot el que no està explícitament prohibit, Simón ha apel·lat al sentit comú: "No es pot regular absolutament tot", ha afirmat. "Les ordres no ho poden preveure tot".

Li han preguntat per la contractació de nous 650 professionals per reforçar atenció primària de la Comunitat de Madrid, i Simón ho ha considerat "suficient" a l'espera de conèixer-ne els detalls, i ha dit que la Comunitat "està fent un esforç notable". Ha defensat donar marge a Madrid per implementar les seves mesures per afontar la crisi.   

Preguntat sobre la incidència d'altres patologies fruit de la pandèmia, com poden ser les fòbies, Simón ha admès que el coronavirus "ha generat por" i caldrà "aprendre a viu de nou" perquè "la nova normalitat no serà tornar a la situació d'abans". Ha aconsellat que es recorri als professionals en casos de noves patologies. 

Espanya ha registrat avui la xifra de morts per la Covid-19 més baixa des del 18 de març. En les últimes 24 hores, segons el balanç oficial de Sanitat d'aquest diumenge, s'han comptabilitzat 143 noves víctimes mortals. La xifra global des de l'inici de la pandèmia és de 26.621 persones mortes. 
Entre aquest dissabte i diumenge també s'han registrat 621 casos nous confirmats, que eleven el nombre total a 224.390.