Llum verda definitiva del Govern a la paga extra per al personal sanitari

L'executiu aprova el decret llei que permetrà una recompensa d'entre 350 i 1.350 euros per als professionals de la salut i de 900 per als de les residències

Homenatge dels cossos de seguretat als sanitaris de l'Hospital de Vic.
Homenatge dels cossos de seguretat als sanitaris de l'Hospital de Vic. | Adrià Costa
16 de juny de 2020, 13:20
Actualitzat: 13:25h
El Govern ha aprovat aquest dimarts la paga extra al personal sanitari i de les residències per la feina feta durant la crisi sanitària. La recompensa anirà dels 350 als 1.350 euros, segons ha detallat la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior al consell executiu. "Es tracta de reconèixer l'esforç", ha apuntat Budó. Pel que fa als treballadors de residències de gent gran o de persones discapacitades, la recompensa serà de 900 euros i serà lineal. En cas que l'atenció no hagi estat directa, aquesta xifra baixarà fins als 500 euros. L'executiu, a banda, "continua treballant" per compensar la resta de treballadors públics.

La compensació tindrà un impacte de 140 milions en els pressupostos del 2020, que es troben en fase de modificació, una quantitat que triplica els 45 milions anunciats inicialment per la conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública. La Generalitat també té previst que en els recursos públics per als exercicis 2021 i el 2022 hi hagi unes partides de 40 milions d'euros addicionals -80 milions en total- per atendre millores en la feina dels professionals sanitaris, que es pactaran amb sindicats. Aquesta és la voluntat expressada per l'executiu aquest dimecres.

El personal sanitari -metges i professionals d'infermeria- cobraran entre 350 i 1.350 euros extres per la feina feta entre l'1 de març i el 31 de maig, que la Generalitat abonarà en la nòmina de l'agost. La partida ingressada variarà en funció de la categoria laboral del professional, la presencialitat i el grau d'exposició al coronavirus en els darrers tres mesos. Els barems els fixarà Salut. Per al personal de les residències amb places públiques, s'abonarà una quantitat màxima de 900 euros.

La gratificació atendrà tant el personal dels hospitals i centres d'atenció primària públics com els professionals dels equipaments sanitaris que tenen un concert amb l'administració. Per exemple, la paga extra inclou el personal de l'Hospital de la Vall d'Hebron -que depèn de l'Institut Català de la Salut (ICS)- però també el del Clínic. Se'n beneficiarà tot el sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT). En el cas de zeladors, cobraran la paga els treballadors d'empreses públiques. A les residències, rebran la compensació els empleats dels geriàtrics amb places públiques.

El Govern ha detallat que la resta de professionals dels serveis essencials -com policies, bombers i empleats dels serveis d'emergència- també seran compensats en un altre paquet d'ajudes en el qual treballa l'executiu. La Generalitat ja va transmetre aquesta voluntat en l'última reunió de la taula de la Funció Pública, del 30 d'abril.




​​
​​
​​