Què fa Europa per combatre l'augment de preus de l'energia?

Espanya se suma a França, Alemanya, Irlanda i Polònia i subvenciona part del cost de la gasolina, a l'espera d'implementar més mesures per frenar l'increment del preu de la llum

Una dona posa combustible al cotxe
Una dona posa combustible al cotxe | Europa Press
28 de març del 2022
Actualitzat a les 18:30h
La crisi a Ucraïna ha acabat d'arrodonir la pujada constant i desmesurada dels preus de l'energia. El cost de l'electricitat és elevadíssim i els carburants han arribat a nivells rècord. La situació ha arribat fins a punts insostenibles i els governs han decidit implementar mesures extraordinàries per alleujar l'efecte dels augments als consumidors finals

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns que tots els usuaris rebran una bonificació en el preu del combustible a partir d'aquest divendres 1 d'abril. La mesura, excepcional, permetrà obtenir un descompte mínim de 20 cèntims per litre fins al 30 de juny a qualsevol conductor, independentment de si s'és professional o no.

Es tracta d'una mesura que França ja havia anunciat i que també aplicarà a partir de l'1 d'abril. De fet, el primer ministre francès, Jean Castex, va anunciar una subvenció de 15 cèntims del preu del litre de benzina per a tota mena de combustible. "Per un dipòsit ple amb 60 euros, se'n podran estalviar nou", va dir el cap de l'executiu del país després que el carburant arribés en algunes gasolineres als dos euros per litre. Castex també ha suggerit a les companyies petrolieres que redueixin el preu final en cinc cèntims addicionals.

Per la seva part, Portugal va començar a aplicar mesures el passat octubre amb una reducció de l'Impost sobre els Productes Petrolífers i l'11 de març va anunciar un paquet de mesures més directes sobre el preu dels combustibles. Es tracta d'una subvenció mensual que es correspon a un descompte de 40 cèntims per litre en dipòsits de 50 litres.

Abaixar els impostos al carburant
Altres països han apostat per abaixar els impostos. És el cas d'Irlanda i Itàlia, que ho fa als carburants, i Polònia, que ho amplia també als productes bàsics. El govern d'Itàlia va aprovar a mitjans de març un decret per reduir en 25 cèntims per litre els impostos especials al preu dels carburants, segons va anunciar el primer ministre del país, Mario Draghi.

Irlanda també ha anunciat una reducció de l'impost especial sobre el combustible. Una reducció que varia depenent si es parla de gasolina, que serà de 20 cèntims per litre; de gasoil, amb 15 cèntims de baixada, o dièsel verd, amb 2 cèntims per litre.

A Polònia, la baixada d'impostos va més enllà. El primer ministre del país, Mateusz Morawiecki, va anunciar a principis de febrer una baixada històrica dels impostos per fer front a la inflació com a part del seu "escut antiinflació". L'IVA del combustible se situa ara al 8% (abans al 23%), i els aliments no tenen IVA, així com el gas o els fertilitzants. 

Romania i Suècia han anunciat també mesures similars. De reduir a la meitat els impostos especials sobre els combustibles a compensar els propietaris d'automòbils i ajudar a reduir les factures de l'electricitat.

Alemanya, un paquet de mesures excepcional
El govern d'Alemanya també ha creat un paquet de mesures per fer front a l'elevat preu de l'energia. Els alemanys rebran un pagament únic de 300 euros com a ajuda que es rebrà mitjançant la nòmina. També hi haurà ajudes per a les famílies amb fills i per als beneficiaris de prestacions socials. Pel que fa al carburant, s'aplicarà una reducció de l'impost: 30 cèntims per litre de gasolina i 14 en el cas del gasoil. També els usuaris de transport públic tindran avantatges: hi haurà un bitllet mensual per nou euros que es podrà comprar durant els tres propers mesos.