El Parlament que es trobarà Alba Vergés

La vicepresidenta primera de la cambra haurà d'afrontar l'escenari posterior a la suspensió de Borràs amb la comptabilització del vot de Lluís Puig i els límits de la interinitat com a principals dubtes en l'horitzó

Alba Vergés, als passadissos del Parlament.
Alba Vergés, als passadissos del Parlament. | Adrià Costa
04 d'agost de 2022, 19:30
Actualitzat: 19:30h
"Avui cinc diputats han vingut al Parlament vestits de jutges hipòcrites. Cinc diputats amb noms i cognoms". Aquest és un extracte de la intervenció que va fer Laura Borràs, presidenta de la cambra, just després de ser suspesa com a segona autoritat del país gràcies als vots d'ERC, el PSC i la CUP. Una de les persones a qui es referia agafarà a partir del setembre les regnes del Parlament de manera interina. Es tracta d'Alba Vergés, vicepresidenta primera del Parlament, candidata a l'alcaldia d'Igualada i consellera de Salut durant les primeres onades de la pandèmia.

Aquestes són les carpetes que hereta, algunes d'elles enverinades per la suspensió de Borràs i vinculades a una legislatura que ha distat de ser tranquil·la.

Arribada turbulenta
Hi ha encarregat un informe als lletrats de la cambra per tal d'establir quines atribucions i quines limitacions té Vergés en l'exercici del càrrec. De moment, però, tot continua igual: els càrrecs de confiança que depenien de Borràs continuen al seu lloc amb la previsió que se'ls mantingui, segons fonts parlamentàries consultades per NacióDigital. Això no treu, però, que el clima entre ERC i Junts estigui molt contaminat, com demostra l'intercanvi públic entre Borràs i Ruben Wagensberg, secretari quart de la mesa, per la comptabilització del vot de Lluís Puig. El debat de política general, a finals de setembre, constatarà el xoc estratègic entre socis amb Vergés presidint els plens.

Sense plans per una substitució
En una entrevista aquest matí a Catalunya Ràdio, la dirigent d'ERC ha reclamat a Junts que presenti ja una fórmula que permeti al partit de Borràs assumir les funcions de la presidència mentre la seva líder estigui suspesa. "Estem diposats a tot. Ho facilitarem tot per complir l'acord", ha apuntat en referència al pacte que va permetre arrencar la legislatura, que estipula que Junts disposa de la presidència de la cambra i ERC es queda la de la Generalitat. Tal com va publicar el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC), Vergés té els mateixos "drets i deures" que Borràs mentre la substitueixi. Junts -així ho va assenyalar dijous passat el seu secretari general, Jordi Turull- va indicar que no proposarà cap persona per substituir la presidenta suspesa.

Hi ha l'opció, això sí, que algú del seu partit sigui promogut a la vicepresidència primera que ara ocupa Vergés. Ara Junts té una plaça a la mesa, amb Aurora Madaula com a secretària segona. Si se la volgués ascendir, hi hauria d'haver una votació al ple. Sectors de la formació també havien plantejat la possibilitat que Anna Erra, alcaldessa de Vic i vicepresidenta de Junts, passés a formar part de l'òrgan rector de la cambra per assumir les funcions de Borràs. Per ara, no s'esperen moviments en aquest sentit.

El vot de Lluís Puig
Aquest dilluns, Borràs es va presentar al Parlament per signar les reconsideracions sobre el vot de Puig, exiliat a Brussel·les i de qui el Tribunal Constitucional (TC) ha tombat el sufragi a distància. El vot, en els plens dels dies 6, 7, 20 i 21 de juliol es va comptabilitzar verbalment, i no va aparèixer al panell electrònic per no comprometre els funcionaris. La presidenta suspesa va acusar Wagensberg de no voler signar les actes per fer-lo oficial, però ERC -i així ho ha reiterat Vergés a Catalunya Ràdio- sosté que s'han de fer les "reformes necessàries" al reglament perquè se li garanteixin tots els drets a Puig, inclòs el de recomptar oficialment el seu posicionament al ple. Totes les mirades de Junts estaran posades en Vergés per com actua en aquesta carpeta.

Polèmiques amb els treballadors
Hores abans de ser suspesa, Borràs va tancar un dels punts més polèmics del seu mandat, que és el de les llicències per edat. La comissió d'afers institucionals va votar la seva derogació i, al mateix temps, un nou sistema de reducció de jornada. La mesa també ha mantingut tensions amb el consell de personal sobre les prejubilacions, fins al punt que s'han elevat escrits en què s'acusava l'òrgan rector d'actuar amb "arbitrarietat" i generant "indefensió" en els treballadors. Fins i tot, segons va avançar l'agència Efe, es va arribar a valorar la petició d'una mediació externa.

Sense secretària general
Vergés afronta aquesta etapa sabent que, des del 10 de juny, el Parlament no disposa de secretària general després que Borràs acceptés la renúncia d'Esther Andreu en el càrrec. El seu fill havia participat en un procés de selecció per convertir-se en uxier i Andreu no havia informat d'aquesta circumstància, i finalment va acabar plegant. La secretària general havia estat una tria personal de Borràs, que la va triar en el lloc que havia ocupat Xavier Muro en l'anterior legislatura. Andreu va ser qui va activar els mecanismes per deixar Pau Juvillà, de la CUP, definitivament sense escó. Malgrat això, la presidenta suspesa l'havia defensat públicament i l'havia mantingut en el càrrec.